Dieren in de
opvang

Chimpansee Fiffy werd opgevoed als mensenkind
en zat daarna jarenlang alleen opgesloten.

Achtergronden van de geredde dieren

De geredde dieren bij AAP hebben verschillende achtergronden: ze komen uit het circus, zijn gebruikt als ‘fotomodel’ om met toeristen op de foto te gaan of leefden jarenlang als huisdier. Veel van deze dieren zijn ook illegaal verhandeld: ze zijn uit hun natuurlijke leefgebied gehaald, naar Europa gesmokkeld en vervolgens verkocht aan particulieren of circuseigenaren.

AAP vangt daarnaast ook proefdieren op en dieren uit dierentuinen die van de autoriteiten moeten sluiten of waarvan de dieren in beslag zijn genomen. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij dierentuinen waar de zorg voor de dieren ondermaats is.

Het verhaal van chimpansee Fiffy
Chimpansee Fiffy werd als baby door een echtpaar opgevoed alsof het een mensenkind was. Na 8 jaar konden ze haar niet meer aan en werd ze opgesloten op zolder.

Hier heeft Fiffy vele jaren moeten doorbrengen. Geen beweegruimte, geen zonlicht en helemaal alleen. In 2008 kwam een einde aan de jarenlange eenzame opsluiting. Bij AAP volgde een lange periode van herstel.

Diersoorten

Jaarlijks verblijven er honderden dieren in de twee opvangcentra van AAP. Ongeveer de helft van de dieren is een aapsoort, zoals de chimpansee, de berberaap of baviaan. De andere helft bestaat uit andere soorten exotische zoogdieren, zoals de tijger, leeuw, wasbeer, neusbeer, (zilver)vos, serval en nog vele andere soorten.

Aapsoorten

Er zijn veel verschillende aapsoorten. Van een grote chimpansee tot aan een klein dwergzijdeaapje. Apen horen samen met halfapen onder de primaten; een orde van zoogdieren.
In deze stamboom zie je de evolutie van primaten in de afgelopen 45 miljoen jaar.

Dierafdelingen

Bij AAP hebben we verschillende afdelingen waar we de dieren verzorgen. Elke afdeling is speciaal ingericht voor de diersoorten die er leven. Zo hebben we bijvoorbeeld een speciale afdeling voor de chimpansees en voor de grote katachtigen. Op die manier kunnen de dieren samenleven met soortgenoten én kunnen we ze de beste zorg geven.

In onderstaand overzicht zie je waar we de verschillende diersoorten verzorgen: in Nederland, Spanje of op beide locaties.
Meer weten? Klik hieronder op de verschillende categorieën en kom meer te weten over de dierafdelingen bij AAP.

 AAP NederlandAAP Spanje
Quarantaine✔️✔️
Chimpansees✔️✔️
Overige primaten
(zoals berberapen, lampongapen,
Java-apen en Japanse makaken)
✔️✔️
Grote katachtigen
(zoals leeuwen, tijgers
en luipaarden)
 ✔️
Overige zoogdieren
(zoals wasberen, zilvervossen,
kleine egeltenreksservals
en veelkleurige eekhoorns)
✔️ 

Kom langs in de
opvangcentra
van AAP

In onze opvang geven we dieren in nood weer
een veilige plek en professionele verzorging.

Foto's van dieren in onze opvang

Vraag & antwoord - diersoorten

We krijgen bijna nooit opvangverzoeken voor orang-oetans. Ze worden niet vaak verhandeld als huisdier of ingezet door circussen in Europa. Daarnaast heeft AAP geen toestemming om orang-oetans in Almere op te vangen. Indien nodig zouden we wel een uitzondering kunnen aanvragen, maar gelukkig lijkt dat nu niet nodig.

Wij hebben in Nederland alleen een vergunning voor het houden van exotische zoogdieren met een volwassen gewicht lager dan 100 kg. Daarnaast mogen we geen leeuwen, tijgers, luipaarden, cheeta’s en jaguars houden. Chimpansees zijn een uitzondering op deze vergunning en die mogen we wel houden. In onze opvang in Spanje mogen we in principe alle exotische zoogdieren houden, alleen zijn onze huidige verblijven en expertise niet ingesteld op het houden van bijv. olifanten of giraffen.

Een exoot is een plant, dier of ander organisme dat van nature niet in Nederland voorkomt. Als een soort schadelijk is voor de natuur noemen we ze invasieve exoten. Invasieve exoten komen door, bewust of onbewust, menselijk handelen in ons land terecht. Sommige exoten voelen zich prima thuis in hun nieuwe omgeving. Ze vestigen zich in onze natuur en kunnen zich snel vermeerderen. De schade die invasieve exoten veroorzaken, is een Europees probleem. Om dit probleem zo effectief mogelijk aan te pakken is een Europese verordening ontwikkeld. Sinds 3 augustus 2016 is er een Europees verbod op bezit, handel, kweek, transport en import van schadelijke exotische planten en dieren.

 

Het aapje in het logo is een imaginair (fantasie) aapje.

Adopteer een dier

Ro

is ons kleinste adoptiedier
Adopteer voor 7,- per maand

Kalila

werd als baby gevonden in het bos
Adopteer voor 12,50 per maand

Flori

als huisdier gehouden in een kleine flat
Adopteer voor 19,- per maand