Tijger

(Panthera tigris)

Leefgebied en habitat
De tijger komt nu voor in China, Korea, Rusland en delen van India en het Himalaya-gebied. Vroeger kwam de tijger voor in een groot deel van Azië. Van Oost-Turkije tot Maleisië, Thailand en zelfs de eilanden Java en Bali. In deze gebieden zijn de tijgers nu bijna, of helemaal, uitgestorven.

Tijgers kunnen in warme, vochtige gebieden leven, maar ook in gebieden met extreme sneeuwval en temperaturen van wel veertig graden onder nul. Ze leven in regenwouden en graslanden, maar ook in berg- en toendragebieden. Ze hebben eigenlijk niet meer nodig dan een groene omgeving, water in de buurt én voldoende prooien.

Uiterlijk
De tijger is te herkennen aan de roodoranje vacht met verticale, zwarte strepen langs de flanken en schouders. Sommige ondersoorten hebben een wat lichtere vacht en sommige zijn bijna volledig wit met zwarte of donkerbruine strepen. De strepen variëren in grootte, lengte en tussenafstand. Op enkele delen van het lichaam is de tijger wit van kleur, zoals aan de onderkant van de ledematen, de buik, de borst en in het gezicht.

Wist je dat een tijger op de achterkant van elk oor een witte vlek heeft? De Siberische tijger is de grootste tijgersoort, een mannetje kan wel 3,7 meter lang worden! De Indochinese tijger wordt daarentegen 2,85 meter en de Sumatraanse tijger ‘maar’ 2,34 meter lang.
Wist je dat?
  • Tijgers zijn uitstekende zwemmers en kunnen een rivier van wel 8 km oversteken
  • De grootste tijgersoort kan tot wel 3,7 meter lang kan worden
  • Lengte 1,98 – 3,7 meter
  • Gewicht Afhankelijk van soort tijger en geslacht tussen de 91 kg (vrouwelijke Sumatraanse tijger) en 423 kg (mannelijke Siberische tijger)
  • Leeftijd Gemiddeld in het wild 8 tot 10 jaar. Gemiddeld in gevangenschap: 16 – 18 jaar. Max. in het wild: 20 jaar. Max. in gevangenschap: 26 jaar
  • Leefgebied China, Korea, Rusland, India, Himalaya-gebied
  • Habitat Tropische wouden, graslanden, moessonbos, eiken- en berkenbossen, mangrovemoerassen

Voortplanting
Tijgers leven solitair en zoeken alleen een partner op om te paren. Vrouwtjes komen elke drie tot negen weken in hun cyclus, hebben een draagtijd van ongeveer 103 dagen en werpen één tot zeven jongen. De ogen van de jongen gaan zes tot veertien dagen na de geboorte open, de oren negen tot elf dagen na de geboorte. De kleine tijgers krijgen moedermelk en na zo’n twee maanden krijgen ze ook wat vast voedsel. Als ze vijf tot zes maanden oud zijn, gaan ze met hun moeder mee op jacht. Ze blijven bij hun moeder tot ze 2,5 – 3 jaar oud zijn. De vader heeft geen rol in de zorg voor de jongen.

Voedsel
In de nacht jagen de tijgers het liefst. Zo’n één op tien tot twintig jachtpogingen zijn succesvol, er zijn dus best wat jachtpogingen nodig voor een maaltijd. Ze jagen het meest op grote hoefdieren, zoals muntjaks, elanden, waterbuffels en wilde zwijnen. De tong van de tijger bestaat uit harde papillen waarmee hij het vlees goed van de botten af kan halen.

Gedrag en levenswijze
Een tijger kan springen als de beste, soms wel een sprong van acht tot tien meter! Daarnaast zijn tijgers uitstekende zwemmers: ze kunnen een rivier oversteken die zes tot acht kilometer breed is. Ook klimmen gaat ze goed af: ze kunnen hun klauwen intrekken en hebben veel kracht in hun poten. De tijger heeft meestal een leefgebied dat varieert van 200 tot 1000 vierkante kilometer. Dit is afhankelijk van hoeveel prooien er in het gebied voorkomen. Binnen dit gebied heeft de tijger verschillende holen, vaak tussen dichte vegetatie, een holte onder een omgevallen boom of een grot. Tijgers verdedigen vaak hun territorium, maar ze kunnen ook vreedzaam hun leefgebied delen. Tijgers communiceren via geurmarkeringen, visuele signalen en vocale geluiden.

AAP en tijgers

Mede door het indrukwekkende uiterlijk van de tijger wordt dit dier helaas gebruikt voor entertainment in circussen . Wat in sommige landen in Europa nog is toegestaan. In 2019 worden er tien tijgers van een Italiaans circus op een horrortransport gezet richting Rusland, in veel te kleine kooien. Eén tijger overleeft dit zelfs niet.

Voor dit soort schijnende én te voorkomen situaties zet AAP zich in voor het verbod van wilde dieren in entertainment in de gehele Europese Unie.

Adopteer tijger Toph

Wist je dat je bij AAP symbolisch een tijger kunt adopteren? Door adoptieouder te worden, lever je een directe bijdrage aan de opvang en verzorging van onze dieren.

Tijger Toph werd met negen andere tijgers op horrortransport richting Rusland gezet. De dieren waren afkomstig uit een Italiaans circus en werden onder verschrikkelijke omstandigheden vervoerd.