Dieren in
entertainment

Leeuw Govani werd zwaar verwaarloosd aangetroffen
in een kleine kooiwagen van een Spaans circus.

Uitgebuit voor vermaak

Wie kent de beelden niet: leeuwen die in een circus door een hoepel moeten springen, een tijger die ‘acteert’ in een film, een berberaap met kleertjes aan die met toeristen op de foto moet…

Bij AAP vangen we veel dieren op die uitgebuit zijn om mensen te vermaken, zoals de zwaar verwaarloosde circusleeuw Govani. Hij was ondervoed, zat onder de wonden en had van de stress zelfs een stuk van de eigen staart afgebeten. AAP zet zich in om dit soort dierenleed tegen te gaan en strijdt voor een Europees verbod op wilde dieren in het circus.

Wreed leven

Het circus is in Europa nog een veelvoorkomende vorm van amusement. Nog altijd worden duizenden wilde dieren, zoals apen, tijgers en leeuwen, gedwongen om op te treden en mensen te amuseren.

Dat ziet er voor het publiek misschien onschuldig uit, maar de dieren vertonen dit onnatuurlijke gedrag niet zomaar: er gaan vaak wrede trainingsmethoden aan vooraf.

Voor en na de shows zitten de dieren vaak langdurig (alleen) opgesloten in krappe circustrailers, waarin ze ook vervoerd worden als het circus weer naar een nieuwe plek afreist.
Govani in kooi
Leeuw Govani in de smerige kooiwagen van een circus.

Geregeld ongelukken

In onze opvangcentra zien we wat dit leven als ‘entertainer’ met een dier doet: verreweg de meeste tijgers, leeuwen en apen uit circussen hebben gezondheidsproblemen, gedragsproblemen en/of zijn verwaarloosd. Ze zijn bijvoorbeeld graatmager, likken zichzelf overmatig veel, hebben vergroeide botten of uitgetrokken nagels en tanden.

Ook voor de publieke veiligheid zou het veel beter zijn om wilde dieren in circussen te verbieden, want er gebeuren geregeld ongelukken. Zo zijn er in de periode van 1997 tot 2021 478 incidenten geweest waarbij 889 wilde circusdieren betrokken waren. Denk bijvoorbeeld aan olifanten die op de publiekstribune vallen, tijgers die hun trainer aanvallen of ongelukken op de snelweg waarna de wilde dieren los rondlopen.

De oplossing

AAP maakt zich hard voor een Europees verbod op wilde dieren in circussen. Mede dankzij de inzet van AAP is er in Nederland al een verbod op exotische zoogdieren in het circus sinds 2015.

Ook een flink aantal andere EU-landen heeft mede dankzij de druk van AAP en andere dierenwelzijnsorganisaties al een (gedeeltelijk) verbod ingesteld.

Tijd voor een verbod

Zo lang circussen met wilde dieren in sommige EU-landen zijn toegestaan, blijven de problemen in de hele EU bestaan. Dan worden de dieren alsnog door heel Europa vervoerd, op weg naar de EU-landen waar ze nog wél mogen optreden. De hoogste tijd dus voor een verbod in de gehele Europese Unie!

Resultaten

Benieuwd welke landen al een verbod op wilde dieren in het circus hebben? Of welke juist nog niet? Bekijk dan op de landkaart de actuele status per EU-land.
Legenda circus
Het verhaal van leeuw Govani
Leeuw Govani werd samen met zijn soortgenoot Silas en tijger Keni gebruikt in een Spaans circus. Toen het circus hiermee stopte, bleven de dieren achter in hun smerige kooiwagen vol met poep.

Govani zag er het slechtst uit. Hij was niet alleen broodmager, ook zijn nagels waren uitgetrokken en zijn tanden uitgeslagen. Van alle stress had hij een stuk van zijn eigen staart afgebeten.

Bij AAP heeft hij weer kunnen herstellen. In 2023 moesten we Govani helaas inslapen.
Verhaal van leeuw Govani
Help mee:
  • 1 Teken de InfoCircus petitie.
  • 2 Ga niet naar circussen met wilde dieren of andere vormen van amusement waarbij wilde dieren worden gebruikt.
  • 3 Kijk geen films en televisieshows waarin wilde dieren worden gebruikt.
  • 4 Stem op politici die zich inzetten voor een verbod op het gebruik van wilde dieren in entertainment.

Publicaties

EfA report on wild animals in circuses
English
Trauma in former circus animals
English