Wilde Dieren in
entertainment
in een kleine kooiwagen van een Spaans circus.
Uitgebuit voor vermaak
Bij AAP vangen we veel dieren op die uitgebuit zijn om mensen te vermaken, zoals de zwaar verwaarloosde leeuw Govani. Hij is gered uit een circus. Govani was ondervoed, zat onder de wonden en had van de stress zelfs een stuk van de eigen staart afgebeten. AAP zet zich in om dit soort dierenleed tegen te gaan en strijdt voor een Europees verbod op wilde dieren in het circus.
Wreed leven en dierenleed
Het circus is in Europa nog een veelvoorkomende vorm van amusement. Nog altijd worden duizenden wilde dieren, zoals apen, tijgers en leeuwen, gedwongen om op te treden en mensen te amuseren.
In plaats van deze dieren in hun natuurlijke habitat te bewonderen, worden ze gedwongen om onnatuurlijke trucs uit te voeren. Dat ziet er voor het publiek misschien onschuldig uit, maar de dieren vertonen dit onnatuurlijke gedrag niet zomaar: er gaan vaak wrede trainingsmethoden aan vooraf.
Voor en na de shows zitten de dieren vaak langdurig (alleen) opgesloten in krappe circustrailers, waarin ze ook vervoerd worden als het circus weer naar een nieuwe plek afreist.
Geregeld ongelukken
In onze opvangcentra zien we wat dit leven als ‘entertainer’ met een dier doet: verreweg de meeste tijgers, leeuwen en apen uit circussen hebben gezondheidsproblemen, gedragsproblemen en/of zijn verwaarloosd. Ze zijn bijvoorbeeld graatmager, likken zichzelf overmatig veel, hebben vergroeide botten of uitgetrokken nagels en tanden.Ook voor de publieke veiligheid zou het veel beter zijn om wilde dieren in circussen te verbieden, want er gebeuren geregeld ongelukken. Zo zijn er in de periode van 1997 tot 2021 478 incidenten geweest waarbij 889 wilde circusdieren betrokken waren.
Denk bijvoorbeeld aan olifanten die op de publiekstribune vallen, tijgers die hun trainer aanvallen of ongelukken op de snelweg waarna de wilde dieren los rondlopen.
Gezondheids
problemen bij wilde dieren
Uit onderzoek van AAP blijkt dat 89% van de exotische dieren die gered zijn uit circussen, mentale of fysieke problemen hebben. Hieruit bleek bijvoorbeeld dat 36 dieren (49,3%) afwijkingen hadden aan hun spijsverteringsstelsel (dat bestaat uit de mond, slokdarm, maag, dunne darmen, dikke darmen, rectum en anus). Bij 29 dieren (39,7%) waren de tanden in zeer slechte conditie en 19 grote katachtigen hadden gebroken of afgevijlde hoektanden. 10 dieren leden aan gastro-intestinaal trauma, zoals een vernauwing van de slokdarm, moeilijkheden met het doorslikken van voedsel en/of erstige diarree.
De oplossing
AAP maakt zich hard voor een Europees verbod op wilde dieren in circussen. Mede dankzij de inzet van AAP is er in Nederland al een verbod op exotische zoogdieren in het circus sinds 2015.
Ook een flink aantal andere EU-landen heeft mede dankzij de druk van AAP en andere dierenwelzijnsorganisaties al een (gedeeltelijk) verbod ingesteld.
Tijd voor een verbod
Zo lang circussen met wilde dieren in sommige EU-landen zijn toegestaan, blijven de problemen in de hele EU bestaan. Dan worden de dieren alsnog door heel Europa vervoerd, op weg naar de EU-landen waar ze nog wél mogen optreden. De hoogste tijd dus voor een verbod in de gehele Europese Unie!Resultaten
Benieuwd welke landen al een verbod op wilde dieren in het circus hebben? Of welke juist nog niet? Bekijk dan op de landkaart de actuele status per EU-land.Govani zag er het slechtst uit. Hij was niet alleen broodmager, ook zijn nagels waren uitgetrokken en zijn tanden uitgeslagen. Van alle stress had hij een stuk van zijn eigen staart afgebeten.
Bij AAP heeft hij weer kunnen herstellen. In 2023 moesten we Govani helaas inslapen.
Help mee:
- 1 Teken de InfoCircus petitie.
- 2 Ga niet naar circussen met wilde dieren of andere vormen van amusement waarbij wilde dieren worden gebruikt.
- 3 Kijk geen films en televisieshows waarin wilde dieren worden gebruikt.
- 4 Stem op politici die zich inzetten voor een verbod op het gebruik van wilde dieren in entertainment.