Primatenafdeling

Optimale rust voor apen

Apen zijn sociale dieren, oftewel groepsdieren. De dieren die hier binnenkomen, moeten echter vaak nog heel wat (af)leren! We huisvesten ze daarom in groepen, waarbij ze veel van elkaar opsteken. Het Apenhuis is volledig ingericht op dit resocialisatieproces.

Het gebouw bevat meerdere vleugels, waardoor de groepen apen op diverse plekken tegelijk kunnen worden samengevoegd zonder dat de andere introducties daar last van hebben. Zo zorgen we voor optimale rust voor de dieren, waardoor het samenvoegen zo soepel mogelijk verloopt. Het gebouw is bovendien zo geplaatst dat de dieren in de buitenverblijven optimaal kunnen genieten van de zon en het daglicht.

De verzorgers verrassen de dieren in de Apenhal regelmatig met verrijking. Dat zijn bijvoorbeeld eenvoudige voedselpuzzels, waarbij de dieren hun best moeten doen om de ‘prijs’ in de puzzel binnen te halen, zoals granen, amandelen, zonnebloempitten of ander voedsel waar ze van houden. Deze puzzels simuleren én stimuleren het gedrag dat een dier in de natuur zou vertonen.

Apenregels leren

Als er eenmaal een stabiele groep is gevormd, gaat AAP op zoek naar een nieuw, permanent thuis voor de dieren. Tot het zover is, krijgen ze bij ons een plaatsje op onze Apeneilanden.

Kom kijken!

Meer zien van onze Primatenafdeling? Neem een kijkje
achter de schermen met de digitale rondleiding van AAP.
Deuren en afdelingen die normaal gesproken
voor publiek gesloten blijven, gaan nu open.

Foto's Primatenafdeling

Op de hoogte blijven van AAP?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!