Rhesusaap

(Macaca mulatta)

Leefgebied en habitat

De rhesusaap komt voor in het westen van Afghanistan, India en het noorden van Thailand en kan in veel verschillende gebieden leven. Variërend van laaggelegen vlaktes tot aan grote hoogtes, zoals tot op 3000 meter in de Himalaya. Ook qua temperatuur kan deze diersoort veel hebben: van warme temperaturen in woestijngebieden tot zeer koude temperaturen die ver onder het vriespunt liggen.

Uiterlijk
Rhesusapen zijn te herkennen aan hun grijsbruine vacht. Bij volwassen dieren heeft de rug verschillende kleuren: de onderzijde van de rug is namelijk wat geliger dan de bovenzijde. Verder zijn de billen rood van kleur en heeft ook het gezicht een vaalbruine tot rode kleur. De oren hebben een wat puntige vorm.
Rhesusaap Wodan
Wist je dat?
  • Rhesusapen helaas veel voor onderzoeken worden gebruikt.
  • Lengte 45 - 64 mm, staart 19-32 mm
  • Gewicht 4 - 12 kg
  • Leeftijd Ongeveer 30 jaar
  • Leefgebied Zuid- en Zuidoost-Azië
  • Habitat Zeer gevarieerd
Voortplanting
Een rhesusaap paart met verschillende partners. Het paarseizoen verschilt per leefgebied. De dieren die in gebieden leven waar het ’s winters erg koud is, paren in de herfst. Hierdoor worden de jongen in de lente geboren. Maar in gebieden waar de temperatuurverschillen tussen de seizoenen minder groot zijn, is er niet één duidelijke paarperiode. Vrouwtjes zijn vruchtbaar als ze 2,5 tot 5,5 jaar oud zijn. Bij mannetjes is dat wat later, meestal rond de leeftijd van 6,5 jaar. De draagtijd van de rhesusaap is ongeveer 165 dagen en bijna altijd wordt er één jong geboren, die wordt ongeveer een jaar door de moeder gevoed. Vooral de vrouwtjes zorgen voor de jongen.
Voedsel

Rhesusapen eten voornamelijk vegetarisch, maar ook insecten en ander dierlijk voedsel zoals vis, krab, spinnen, honingraat en vogeleieren staan op het menu. Hun voedsel verschilt per leefgebied én per seizoen. Zo eten rhesusapen in Pakistaanse bergbossen ’s zomers vooral klaverblaadjes, maar moeten ze ‘s winters overschakelen naar dennennaalden en eikenbladeren. Ze zijn goed aangepast aan de verschillende seizoenen en aan de voedselverandering die daarmee gepaard gaat.

Gedrag en levenswijze
Rhesusapen zijn actieve dieren. Ze kunnen goed zwemmen en bevinden zich dan ook graag in het water. Vocale communicatie is belangrijk voor ze en ze laten zich geregeld luid en duidelijk horen. Rhesuapen leven in groepen van maximaal 250 dieren. Als een groep zo’n 80 tot 120 dieren telt, kan een groep vrouwelijke rhesusapen zich afsplitsen om een nieuwe groep te vormen.