Japanse makaak

(Macaca fuscata)

Leefgebied en habitat
Japanse makaken leven op de Japanse eilanden Honshu, Shikoku, Kyushu en op wat kleinere eilandjes. De dieren leven in bosgebieden, soms wel op hoogtes van ruim 3000 meter. In de winterperiodes zoeken ze wegens de kou de lager liggende gebieden op. Een andere manier om warm te blijven is badderen in warmwaterbronnen, zo zijn de dieren badderend gespot op het eiland Honshu.

Uiterlijk
De Japanse makaak is te herkennen aan een rozerood gezicht en achterwerk en heeft een korte staart. De kleur van de vacht varieert van bruin en grijs tot geelachtig bruin. De vacht is heel dik, waardoor de dieren strenge winters goed kunnen doorstaan.

Wist je dat?
  • De Japanse makaak de meest noordelijk levende primaat is (op de mens na)
  • Lengte 52 cm (v) – 57 cm (m)
  • Gewicht 8,4 kg (v) – 11,3 kg (m)
  • Leeftijd Max. 30 jaar
  • Leefgebied Japan
  • Habitat Bosgebied
Voortplanting
Vrouwelijke Japanse makaken zijn seksueel volwassen als ze ongeveer 3,5 jaar oud zijn, bij mannetjes ligt de leeftijd rond 4,5 jaar. Tijdens het paarseizoen hebben mannetjes en vrouwtjes meerdere partners. De zwangerschap duurt bijna een half jaar en meestal krijgen ze één nakomeling per seizoen. In het eerste jaar dragen de volwassen dieren de jongen rond hun buik en rug.
Voedsel
Het dieet van de Japanse makaak varieert per seizoen, afhankelijk van wat de natuur te bieden heeft. In de zomer staat er vooral fruit op het menu, afgewisseld met wat zaden. In de winter eten Japanse makaken vooral vezelrijke bladeren. Verder eten ze ook bloemen, insecten, noten en paddenstoelen. Veelzijdige eters dus!
Gedrag en levenswijze
Japanse makaken leven in groepen. Vrouwtjes verlaten hun geboortegroep niet, mannetjes verlaten de groep als ze volwassen worden. De dieren leven zowel in bomen als op de grond.

Wist je dat de vrouwtjes de meeste tijd doorbrengen in bomen en de mannetjes juist meer op de grond? Net als bij veel andere primatensoorten is de hiërarchie bij Japanse makaken heel belangrijk. Zo mogen de dieren met de hoogste rang als eerste bij het eten. De vrouwtjes erven bij de geboorte de rang van hun moeder.