Luipaard

(Panthera pardus)

Leefgebied en habitat
Luipaarden komt voor in Afrika, Azië en een deel van Rusland. De dieren zijn te vinden in verschillende soorten gebieden en leven zowel in tropische bossen als op de savanne. Ook zijn ze soms op grote hoogte te vinden, zoals op Mt. Kilimanjaro op wel 5600 meter hoogte.

Uiterlijk
De vacht van de luipaard is bedekt met zwarte vlekken, ook wel rozetten genoemd. Deze vlekken zijn erg kenmerkend voor het dier. De kleuren van de vacht zijn afhankelijk van waar het dier leeft, zodat het goed opgaat in de omgeving. Zo is de vacht geelbruin of lichtgeel in warme, droge gebieden, tot roodachtig oranje in dichte bossen. Verder heeft de luipaard een breed hoofd; de grote schedel zorgt ervoor dat het dier krachtige kaakspieren heeft. Zo kan hij al zijn prooien gemakkelijk opeten.
Wist je dat?
  • een luipaard zijn prooi vaak in een boom verorbert?
  • Lengte kop en lichaam 95 – 191cm
  • Gewicht vrouwtjes 17 – 42 kg, mannetjes 20 – 90 kg
  • Leeftijd in gevangenschap 21 tot 23 jaar, in het wild 10 tot 12 jaar
  • Leefgebied Afrika, Azië, Rusland
  • Habitat tropische bossen, savanne
Voortplanting
Tijdens het paarseizoen, wat het hele jaar door is, paren de mannetjes en vrouwtjes met meerdere partners. Wanneer ze een partner hebben gevonden, paren ze tot wel 100 keer per dag gedurende een aantal dagen. In deze periode delen de luipaarden hun voedsel met elkaar. Een luipaard is gemiddeld 96 dagen drachtig en krijgt iedere 15 tot 24 maanden gemiddeld twee jongen.
Voedsel
Luipaarden zijn roofdieren en eten prooidieren als kleine antilopen, gazelles, herten, zwijnen, en apen. Ook vogels of reptielen staan op het menu, als ze die te pakken kunnen krijgen. Luipaarden jagen het liefst op prooien tussen de 15 en 40 kg. Tijdens het jagen kunnen luipaarden een topsnelheid van wel 60 km/uur bereiken.
Gedrag en levenswijze
Luipaarden leven solitair en markeren hun territorium met urine, uitwerpselen en klauwsporen. De grote katten communiceren met soortgenoten door te grommen, te brullen of zelfs te spugen als ze geïrriteerd zijn. Als luipaarden tevreden zijn, spinnen ze. Luipaarden voelen zich het meest op hun gemak in een boom. Hier eten ze als het lukt hun prooi, zo zijn ze veilig voor ongenode gasten die hun voedsel willen inpikken. Mocht het dier water tegenkomen, dan is dit geen probleem. De luipaard voelt zich comfortabel in het water en kan zelfs prima zwemmen.