Kleine egeltenrek

(Echinops telfairi)

Leefgebied en habitat
Tenreks kunnen in veel verschillende omgevingen leven, zoals in bossen, grasland en savannegebied. Het is een exotisch zoogdier dat voornamelijk voorkomt op Madagaskar. Sommige soorten zijn ook te vinden in West- en Centraal-Afrika.

Uiterlijk
De kleine egeltenrek lijkt op een egel, maar is het niet! De kleine egeltenrek is te herkennen aan stekels die 10-12 mm lang zijn. De kleuren van de stekels variëren van licht tot donker. Net als een egel, kan de tenrek zich oprollen tot een bol. Dat doet hij als hij zich bedreigd voelt. Ook is de tenrek te herkennen aan de kleine ogen en relatief grote oren. Het aantal tanden scheelt per soort: de soort waar Ifaty toe behoort (de kleine egeltenrek) heeft 32 puntige tanden. Wat kenmerkend is voor de tenrek, is de cloaca. Dit is een opening in het lichaam dat bij de geslachtsorganen hoort, maar waar ook urine en ontlasting uit komt. De cloaca komt vooral voor bij vogels, reptielen en amfibieën, de meeste zoogdieren hebben er geen.

Wist je dat?
  • De kleine egeltenrek op een egel lijkt, maar dit niet is?
  • Lengte 105 - 165 mm, staart 13 mm
  • Gewicht 50 - 95 gram
  • Leeftijd Max. 19 jaar
  • Leefgebied Madagaskar
  • Habitat Onder andere bos, grasland en savanne.

Voortplanting
De dracht van de kleine egeltenrek duurt 50 tot bijna 70 dagen. Meestal worden er één tot zes jongen geboren. De jongen zijn bij de geboorte bijna helemaal naakt en kunnen dan nog niet zien of horen. Na een week gaan de ogen open en na twee weken de gehoorgang. Na zo’n drie weken, gaan de jongen met hun moeder op pad om zelf eten te zoeken. Dit doen ze samen tot de jongen vier tot vijf weken oud zijn

Voedsel

De dieren zijn vooral gek op wormen, maar eten ook andere insecten. Ook een stukje fruit lusten ze graag.


Gedrag en levenswijze

De kleine egeltenrek leeft solitair en is ’s nachts actief. Overdag leeft de tenrek in nesten van bladeren en ander groen, in of onder boomstammen. Als de tenrek rust, daalt zijn lichaamstemperatuur en ademhaling. In de koudste tijd van het jaar gaan ze drie tot vijf maanden in winterslaap.

Adopteer kleine egeltenrek Ifaty

Wist je dat je bij AAP symbolisch een kleine egeltenrek kunt adopteren? Door adoptieouder te worden, lever je een directe bijdrage aan de opvang en verzorging van onze dieren.

Kleine egeltenrek Ifaty werd in een schuurtje in België gevonden. Hij werd door een lokale dierenopvang opgehaald en kwam hij bij AAP terecht. Hier kreeg hij de naam Ifaty, vernoemd naar een prachtig dorpje in zijn tropische thuisland Madagaskar. Sluit jij deze kleine verstekeling in je hart als adoptieouder?