Chimpanseecomplex

Verblijf van de chimpansees

In het Chimpanseecomplex hebben wij plek voor ruim vijftig chimpansees. De dieren beschikken over een ruim buiten- en binnenverblijf met veel klimmogelijkheden en zijn in sociale groepen bij elkaar geplaatst.


Het complex bestaat uit drie strikt gescheiden afdelingen:

In de special care unit verblijven de groepen permanente bewoners van AAP: 26 chimpansees die afkomstig zijn uit het Proefdierlaboratorium Rijswijk (BPRC). Deze chimpansees zijn geïnfecteerd met een overdraagbaar virus, zoals HIV of hepatitis C. De dieren merken hier zelf (vooralsnog) niets van, maar zijn wel besmettelijk. Daarom wonen deze bewoners in een aparte vleugel van het Chimpanseecomplex. Deze verblijven zijn extra groot. Wel zo prettig, aangezien de dieren permanent bij AAP blijven! Hun verzorging wordt grotendeels gefinancierd door de overheid. Zo kunnen ook deze dieren zorgeloos genieten van hun oude dag bij AAP.

In de resocialisatie unit vangen we andere chimpansees op. De dieren komen uit heel Europa en hebben uiteenlopende achtergronden. Denk aan chimpansees die ooit als huisdier werden gehouden en chimpansees uit de entertainmentindustrie, zoals circusdieren. Deze chimpansees kunnen bij AAP hun verleden achter zich laten en worden hier in een nieuwe groep geplaatst. Hierna zoeken we een nieuw, permanent onderkomen voor ze. Zo ontstaat er weer ruimte voor nieuwe chimpansees die onze hulp hard nodig hebben.

Kom kijken!

Meer zien van onze Chimpanseecomplex? Neem een kijkje
achter de schermen met de digitale rondleiding van AAP.
Deuren en afdelingen die normaal gesproken
voor publiek gesloten blijven, gaan nu open.

Foto's chimpanseecomplex