Chimpansee

(Pan troglodytes)

Leefgebied en habitat
Chimpansees leven in de tropische regenwouden van centraal Afrika, maar zijn ook te vinden in bos-savanne gebieden en bossen in de bergen. Er zijn drie soorten Chimpansees, die in verschillende gebieden leven; in het westen, van Gambia tot de Niger rivier. In het oosten, van de Niger rivier tot Congo en van de grens van Zaïre tot het westen van Uganda en Tanzania.

Uiterlijk
Een chimpansee is bijna over zijn hele lichaam bedekt met lange, zwarte haren. De haren worden grijzer naarmate het dier ouder wordt. Vooral op de rug, kin en het achterwerk. De enige plekken waar bij een chimpansee geen haar groeit, zijn het gezicht, de oren, de handpalmen, voetzolen en intieme delen. De communicatie via gezichtsuitdrukkingen lijkt veel op die van de mens. Wij kunnen deze uitdrukkingen echter nog wel eens verkeerd interpreteren: een chimpansee grijnst bijvoorbeeld vaak uit angst, niet uit vreugde.

Voortplanting
Een vrouwtje paart, wanneer zij vruchtbaar is, met meerdere mannetjes. De zwangerschap duurt zo’n acht maanden en doorgaans wordt er één baby geboren. Bij uitzondering een tweeling. Een jonge chimpansee drinkt 3-5 jaar bij zijn moeder. Een vrouwtje krijgt gemiddeld elke 4-7 jaar een jong.

Wist je dat?
  • Het DNA van een chimpansee voor 98% overeenkomt met dat van de mens
  • Een chimpansee vele malen sterker is dan wij zijn, ondanks zijn kleinere formaat
  • De sterke armen een spanwijdte van wel 2,7 meter kunnen bereiken
  • Lengte 70 tot 96 cm
  • Gewicht 20 tot 70 kg
  • Leeftijd Gemiddeld 40 jaar oud. Max. in het wild: 55 jaar. Max. in gevangenschap: 60 jaar, maar er zijn hogere leeftijden bekend
  • Leefgebied Afrika
  • Habitat Tropisch regenwoud, maar ze leven ook in bos-savanne gebieden en in bossen in de bergen
Voedsel

Chimpansees zijn omnivoren en eten dan ook zowel plantaardig als dierlijk voedsel. Ze eten rijp fruit en jonge bladeren en voeden zich ook met de stengels, knoppen, schors, zaden en hars van de planten. Een variatie aan insecten, kleine gewervelde dieren en eieren voegen dierlijk voedsel toe aan het dieet. De mannetjes eten over het algemeen meer vlees en de vrouwtjes meer insecten. Het dieet kan per seizoen variëren, afhankelijk van welk voedsel beschikbaar is gedurende de tijd van het jaar.

Gedrag en levenswijze
Chimpansees behoren tot de mensapen, net als bonobo’s, orang-oetans, gorilla’s en de mens. Meestal loopt een chimpansee op handen en voeten. Alleen als hij zijn handen vol heeft óf als hij de ander wil intimideren, loopt hij op twee benen. Het dier staat bekend om zijn hoge intelligentie. Een chimpansee tovert bijvoorbeeld met gemak een twijgje om in een hengel die hij vervolgens in een termietenheuvel steekt. De termieten bijten de ‘indringer’ en als de chimpansee het twijgje er (voorzichtig) uit trekt, hangt het vol met termieten die hij lekker kan opeten.

Ook is een chimpansee in staat te onthouden welke groepsgenoot hem heeft geholpen een maaltje te bemachtigen. Bijvoorbeeld als een tros bananen te hoog hangt en er twee chimpansees nodig zijn om deze naar beneden te krijgen. De buit wordt daarna eerlijk verdeeld.

De grootte van een groep chimpansees varieert enorm. In de groep heeft ieder mannetje en vrouwtje een eigen plek in de rangorde. De verhoudingen binnen een groep worden regelmatig getest aan de hand van imponeergedrag of zelfs een vechtpartij. Als een chimpansee een tijd is weggeweest en weer terugkomt in de groep, kan hij rekenen op een knuffel en een kus van de andere dieren. Ze hebben elkaar dan gemist.

AAP en chimpansees

Van de chimpansees die bij AAP terechtkomen, zijn er veel uit hun natuurlijke leefomgeving weggehaald. Ze komen in de illegale handel terecht en belanden in het circus of bij mensen thuis. Het leven daar is niet geschikt voor een chimpansee en slechte voeding en een ongeschikte leefomgeving wordt onderdeel van hun bestaan. Vaak belanden de chimpansees uiteindelijk eenzaam in een zolderkamer of vieze donkere garage, omdat ze hoe ouder hoe onhandelbaarder worden.

AAP zet zich in om de wetgeving en beleid rondom illegale handel en het privébezit van exotische dieren te veranderen, mede met behulp van een positieflijst.

Adopteer chimpansee Marria

Wist je dat je bij AAP symbolisch een chimpansee kunt adopteren? Door adoptieouder te worden, lever je een directe bijdrage aan de opvang en verzorging van onze dieren.

Marria was nog maar een baby toen ze in het Afrikaanse Guinee-Bissau uit het wild werd geroofd. In één klap weg bij haar familie… Ze werd daarna illegaal naar Europa verhandeld en belandde bij een Portugees gezin in huis. Daar leefde ze dertien jaar lang als een mensenkind.