Chimpansee
Linda

30 jaar alleen opgesloten

Chimpansee Linda heeft maar liefst 30 jaar opgesloten gezeten. In 2014 kwam door een reddingsactie van AAP een einde aan haar eenzame opsluiting.

De situatie van Linda was vreselijk triest: als baby werd ze van haar moeder gescheiden en verkocht aan een echtpaar in Lanzarote. Zij hesen haar in krappe kleertjes en gebruikten haar als fotoattribuut. Toen ze hier te groot en sterk voor werd, werd ze dertig jaar lang opgesloten in een kaal, betonnen schuurtje, helemaal alleen. Alleen als haar eigenares haar kwam voeren, had Linda contact met de buitenwereld. De rest van de tijd moest ze zich zien te vermaken met een stuk touw, de enige vorm van verrijking in haar verblijf.

Toen de eigenaren hun huis wilden verkopen, moesten ze van haar af en zochten ze contact met de Spaanse dierenwelzijnsorganisatie Mona. Linda is echter besmet met het hepatitis B-virus, waardoor zij haar niet konden opvangen. AAP beschikt – als een van de weinige opvangcentra in Europa – wel over de juiste faciliteiten om geïnfecteerde dieren op te vangen. Er wonen meerdere apen met hepatitis B permanent in Almere, zoals Fiffy en Regina.

Door haar lange opsluiting had Linda nog een lange weg te gaan als het op sociale vaardigheden aankomt. Maar je bent nooit te oud om te leren! Onder zorgvuldige begeleiding keerde Linda terug naar een sociaal leven en zo kan ze na dertig jaar alsnog genieten van een mooie, oude dag.

Adopteer Linda

Door adoptieouder te worden draag je bij aan de
dagelijkse verzorging van Linda.
Je krijgt bovendien een mooi adoptiepakket.

Stapje voor stapje herstellen
Door haar jarenlange eenzame opsluiting, moest Linda leren omgaan met andere chimpansees. Na zorgvuldige begeleiding van onze specialisten was ze eindelijk klaar om kennis te maken met soortgenoot Julio.

Foto's Linda