Grote katachtigen

Huisvesting voor grote katachtigen

Sinds 2016 vangt AAP grote katachtigen op in Spanje. Hier is een opvang voor grote katachtigen van bijna 6,5 hectare groot, waar dieren zoals leeuwen, tijgers en luipaarden worden opgevangen. Er is ruimte voor meer dan veertig dieren. De dieren die worden verzorgd komen uit heel Europa en hebben diverse achtergronden. Denk aan leeuwen die als huisdier worden gehouden en tijgers uit de entertainmentindustrie, zoals circusdieren.

De opvang voor grote katachtigen in Spanje is mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij. Dankzij een grote bijdrage van dit goede doel, kan AAP deze dieren opvangen in Spanje. Hier zijn we erg dankbaar voor!

Verblijven

Het gebied bestaat uit drie delen: Module E, Module F en Module G. De modules zijn ronde gebouwen en elk gebouw heeft een eigen binnenplaats met daaromheen acht verblijven. Elk verblijf bestaat uit een binnen- en een buitenverblijf en de meeste verblijven hebben ook een ruimte waar de dieren tijdelijk van elkaar gescheiden kunnen worden.

Voor elke soort hebben we een buitenverblijf die bij de behoefte van het dier past. Zo zijn er verblijven voor leeuwen en tijgers, maar ook voor klimmende katten. In de buitenruimte kunnen de dieren in de zomer verkoeling zoeken in een zwembad of de schaduw opzoeken onder een boom. In de winter kunnen ze beschutting zoeken tegen de harde wind in hun schuilplaats, kleine huisjes in het verblijf.

Tijger Suzu
Tijger Suzu in zijn zwembad van het buitenverblijf.

Quarantaine

Bij aankomst zitten alle dieren minimaal vier weken in quarantaine. Elke module heeft zijn eigen afdeling waar de dieren gescheiden van elkaar zitten. Tijdens deze periode worden de dieren uitgebreid medisch onderzocht door een controle van het bloed en de ontlasting. Dit wordt gecontroleerd op ziekteverwekkende virussen, bacteriën en parasieten.

Voor elk dier is er een individueel behandelplan waarin voeding, medicijnen en (probleem)gedrag zijn opgenomen.

AAP-dierenarts Hector
AAP's dierenarts Hector onderzoekt een tijger.

Resocialisatie

Dieren die bij AAP aankomen, weten door hun verleden vaak niet hoe ze met soortgenoten om moeten gaan. Veel van de dieren zijn sociale dieren, zoals leeuwen, en huisvesten we daarom samen met een soortgenoot. Het proces van het bij elkaar plaatsen van dieren noemen we resocialisatie.

Tijgers zijn (semi-)solitaire dieren die over het algemeen alleen leven. In het wild leven ze soms ook samen als er voldoende voedsel is of tijdens de paartijd. Ook vertonen tijgers veel sociaal gedrag naar elkaar toe. Daarom leven de tijgers bij AAP soms alleen, maar worden de dieren ook samen geplaatst. We kiezen hiervoor omdat het deels past bij hoe de dieren – op sommige momenten – leven in het wild, maar vooral omdat we merken dat het beter is voor hun welzijn.

In deze video wordt meer uitgelegd over de resocialisatie van de tijgers Softi en Toph.
Verrijking voor grote katachtigen
Regelmatig verrassen wij al onze grote katachtigen met verrijking, zodat ze zelf op zoek kunnen gaan naar iets lekkers en hun natuurlijke gedrag wordt gestimuleerd. We gebruiken verschillende soorten verrijking zoals eten, geuren en verplaatsbare voorwerpen zoals verschillende soorten ballen en grote ijsblokjes in de zomer.

Kom kijken bij
AAP Spanje

Wist je dat het ook mogelijk is om je aan te melden voor een rondleiding
in ons opvangcentrum in Spanje (regio Alicante)?
Leuk als je daar in de buurt op vakantie bent!

Grote katachtigen in entertainment

Het circus is in Europa nog een veelvoorkomende vorm van amusement. Nog altijd worden duizenden wilde dieren, zoals apen, tijgers en leeuwen, gedwongen om op te treden en mensen te amuseren. Bij AAP vangen we veel dieren op die uitgebuit zijn om mensen te vermaken.

Lees hier meer over ons werk om dieren uit de entertainmentindustrie te halen en te laten herstellen.

Foto's opvang grote katachtigen