Leeuw

(Panthera leo)

Leefgebied en habitat
Afrikaanse leeuwen leven in het grootste gedeelte van de sub-Sahara van Afrika, in open landschappen met gras.

Ooit werden leeuwen uitgeroeid vanuit Zuid-Afrika. Daarom leven ze daar nu in nationale parken zoals het Kruger National Park en Kalahari Gemsbok National Park, waar ze zo goed mogelijk beschermd zijn. Vroeger kwamen leeuwen voor tussen Zuidwest-Azië en Noord-Afrika.

Uiterlijk
Leeuwen hebben een korte vacht en een lange staart met een zwarte pluim aan het einde. De mannetjesleeuwen staan bekend om hun manen. Geen enkele katachtige heeft zo’n imposante haardos. Vanaf hun derde jaar groeien de manen, die van kleur kunnen variëren van witgeel, diepbruin tot zwart. De manen zijn voller als de leeuwen in open gebieden leven.

De mannetjes kunnen met hun manen indruk maken op de vrouwtjes; leeuwinnen kiezen liever een leeuw met een grote, donkere haardos. Maar ook tijdens gevechten zijn de manen functioneel: de dikke manen zijn een goede bescherming.
Wist je dat?
  • Vooral de vrouwtjes op jacht gaan. Mannetjes vallen door hun verschijning meer op en zijn hierdoor minder succesvol in jagen
  • De brul van een leeuw van vijf kilometer afstand te horen is
  • Een leeuw zo’n twintig uur per dag ligt te rusten?
  • Lengte Lichaam 158 - 250 cm, staart 60 - 100 cm
  • Gewicht 122 tot 225 kg
  • Leeftijd Mannetjes in het wild gemiddeld 10 jaar, vrouwtjes 15 jaar. Max. in het wild: mannetjes 16 jaar, vrouwtjes 18 jaar. Er zijn gevallen van 29 jaar bekend. Max. in gevangenschap 30 jaar
  • Leefgebied Afrika en India
  • Habitat Open landschappen met gras

Voortplanting
Gedurende het hele jaar planten leeuwen zich voort. Leeuwinnen hebben gemiddeld iedere twee jaar een nest. Als een leeuwin drachtig is heeft zij een draagtijd van ruim honderd dagen. Meestal worden er daarna twee tot drie welpen per keer geboren. De welpen blijven nog twee jaar afhankelijk van hun moeder. Als ze zo’n drie jaar oud zijn, moeten ze de groep verlaten. Leeuwinnen blijven echter altijd in het territorium van hun moeder. De leider van de groep plant zich voort met alle leeuwinnen uit de groep. Hij wordt regelmatig uitgedaagd door andere mannetjesleeuwen. De winnaar van het gevecht wordt of blijft de leider, de verliezer moet de groep verlaten. Een nieuwe haremhouder doodt daarna vaak de jonge welpen van de oude leider. Zo zorgt hij ervoor dat de vrouwtjes snel weer vruchtbaar zijn (want vrouwtjes die nog zogen zijn niet vruchtbaar) en dat hij zijn genen kan verspreiden.

Voedsel
Leeuwen zijn rovende carnivoren. De favoriete prooien zijn gazelles, zebra’s, impala’s en gnoes. Ze jagen in groepen, maar de uiteindelijke doding wordt door een individuele leeuw gedaan. Met gemak jagen ze op prooien die groter zijn dan zijzelf. De leeuwinnen zijn verantwoordelijk voor het overgrote deel van de jacht; de mannetjes vallen door hun manen te veel op. Toch zijn de mannetjes leeuwen agressiever tijdens het voeden dan leeuwinnen, ondanks dat zij de prooi niet gedood hebben.

Gedrag en levenswijze
Leeuwen leven samen in troepen. De troep bestaat uit verwante vrouwtjes die een hechte groep vormen. Zo zogen de leeuwinnen elkaars welpen en zijn leeuwinnen vaak tegelijkertijd drachtig. Dit zorgt ervoor dat er van dominant gedrag weinig te merken is, terwijl dit normaal gesproken wel aanwezig is in soortgelijke sociale groepen. De mannelijke leeuwen die aan het hoofd van de troep staan, hebben met de nodige concurrentiestrijd de controle over de groep genomen. Dit zijn dan ook leeuwen die niet verwant zijn aan de groep. Om de controle te krijgen vormen de mannetjes, vaak broers, groepen. Dit doen zij nadat zij vanaf hun derde levensjaar zo’n twee tot drie jaar alleen geleefd hebben.

Een leeuw ligt soms wel twintig uur per dag te rusten. Dat is omdat het leven in hoge temperaturen en het verteren van karkassen veel energie kost. Denk alleen niet dat het dier zijn territorium dan uit het oog verliest; een leeuw houdt altijd alles nauwlettend in de gaten.

AAP en leeuwen

Dat een leeuw in het wild thuishoort, wordt niet overal geaccepteerd. Leeuwen worden helaas nog steeds binnen Europa gebruikt als entertainment in circussen. Wanneer de wetgeving in het betreffende land wijzigt en het gebruik van de dieren niet meer is toegestaan, blijven de dieren soms achter bij het circus.

Zoals leeuw Govani, die achterbleef in een smerige kleine kooiwagen en er erg slecht aan toe was. AAP zet zich in om het gebruik van wilde dieren in entertainment tegen te gaan.

Adopteer leeuw Govani

Wist je dat je bij AAP symbolisch een leeuw kunt adopteren? Door adoptieouder te worden, lever je een directe bijdrage aan de opvang en verzorging van onze dieren.

Leeuw Govani werd gebruikt in een Spaans circus. Toen het circus stopte met het optreden met wilde dieren, bleef hij achter in een smerige kooiwagen.