veelkleurige eekhoorn

(Sciurus variegatoides)

Leefgebied en habitat
De veelkleurige eekhoorn is in Noord- en Midden-Amerika te
vinden, van Mexico tot Panama. De eekhoorn leeft in droge en
natte tropische wouden en bossen, maar houdt eigenlijk het meest
van een open en dorre omgeving. Hij leeft op hoogtes vanaf het
zeeniveau tot 2500 meter hoogte. 

Uiterlijk
Het dier is te herkennen aan zijn lange, grote staart en brede
scala aan kleuren en kleurpatronen. De variatie in kleuren en
kleurpatronen komt doordat er wel veertien ondersoorten zijn van
de veelkleurige eekhoorn. Hierdoor kan de rug van de eekhoorn
variëren van zwartachtig tot roodbruin en van geelachtig grijs tot
wit. De onderkant is wit tot kaneelkleurig. Ook zijn er op de rug en
de zijkant verschillende kleurbanden te zien.

 

Wist je dat?
  • Het vrouwtje maar eens
    per jaar vruchtbaar is?
  • De veelkleurige eekhoorn een
    boomeekhoorn is?
  • Lengte 22 – 33 cm
  • Gewicht 430 - 900 gram
  • Leeftijd Van 8 - 12 jaar in het wild, tot 23 jaar in gevangenschap
  • Leefgebied Noord- en Midden-Amerika
  • Habitat Bossen, tropische wouden, heeft een voorkeur voor open gebieden

Voortplanting
Het vrouwtje is gedurende één dag per jaar vruchtbaar, erg kort dus. Door verandering in geur en gedrag, weet het mannetje wanneer dit is en zoekt hij het vrouwtje op. Een mannetje hoger in rang, wat gebaseerd is op gewicht en leeftijd, paart met meerdere vrouwtjes. Na de paring gaan het mannetje en vrouwtje hun eigen weg. De dracht duurt tussen de 33-46 dagen en er worden twee tot acht jongen geboren. Hiervoor bouwt het vrouwtje een nest hoog in de bomen. De eekhoorns worden blind en naakt geboren, na vier dagen maken de jongen geluid en na twee weken krijgen ze een vacht. Na ongeveer dertig dagen openen de ogen en vrij snel daarna worden ze zelfstandig en verlaten ze het nest.

Voedsel

Het dieet van een veelkleurige eekhoorn bestaat uit verschillende soorten noten, zaden, granen en fruit. Het grootste deel van zijn tijd besteedt hij aan het zoeken naar zachte, sappige vruchten. Ook eet de eekhoorn bloemen en schimmels.

Gedrag en levenswijze
Veelkleurige eekhoorns leven solitair. De eekhoorns zijn overdag actief, vooral in de vroege ochtend. Ze brengen bijna al hun tijd door in de bomen. Ze zijn dan ook erg behendig! Een winterslaap wordt niet gehouden, maar als er langere tijd slecht weer is of een koude periode, blijven ze inactief totdat ze voedsel nodig hebben. Mannetjes hebben over het algemeen een groter leefgebied dan vrouwtjes. De leefgebieden van mannetjes kunnen overlappen, maar dit is bij vrouwtjes niet het geval.

Adopteer veelkleurige eekhoorn Variega

Wist je dat je bij AAP symbolisch een veelkleurige eekhoorn kunt adopteren? Door adoptieouder te worden, lever je een directe bijdrage aan de opvang en verzorging van onze dieren.

Variega werd ontdekt in Gelderland toen ze bij iemand in de tuin over een volière rondliep. Hoe ze daar terecht was gekomen, weten we niet.