Vrijwilligerswerk

De vrijwilligers bij AAP zijn van onschatbare waarde! Zonder de hulp van de ruim 200 vrijwilligers zouden wij ons werk niet kunnen doen.

De vrijwilligers bij AAP werken o.a. als rondleider, dierverzorger, receptionist of chauffeur van de dierenambulance, maar er zijn nog veel meer mogelijkheden. Je kunt aan de slag op onze locatie in Almere of Villena (Spanje). Kom jij ons team versterken?

Openstaande vrijwilligersvacatures

Vrijwilliger Dierverzorging

Je richt je met name op de schoonmaakwerkzaamheden in- en rond de dierverblijven.

Vrijwilliger Technische Dienst

Als vrijwilliger bij de Technische Dienst kom je vrijwel op alle unieke plekken van het AAP terrein.

Vrijwilliger Centrale Keuken

AAP is voor de Centrale Keuken op zoek naar vrijwilligers die het eten voor onze dieren willen klaarmaken.

Rondleider bij AAP

Om ons werk onder de aandacht te brengen bij het publiek, zijn we per direct op zoek naar enthousiaste, vrijwillige rondleiders die met ingang van het nieuwe rondleidingen seizoen (februari 2024) op vrijdag, zaterdag en/of zondag bezoekers willen rondleiden over het terrein van ons opvangcentrum in Almere.

Ondersteuning quarantaine team

AAP is voor de afdeling Quarantaine op zoek naar een vrijwilliger die het leuk vindt om het quarantaine team te helpen met ondersteunend werk.

Medewerker kantine

AAP is voor de afdeling Kantine op zoek naar een vrijwilliger die het leuk vindt om samen met een klein team de lunch te bereiden voor alle medewerkers bij AAP.

Administratie Centrale Keuken

Vind jij het leuk om met een fijne groep mensen in een klein, gezellig en hecht team AAP te helpen? Dan is dit de vrijwilligersbaan voor jou!

Vraag & antwoord - vrijwilligerswerk

Als je overweegt om je als vrijwilliger of stagiair aan te melden bij AAP, dan heb je misschien veel vragen. We hebben de meest gestelde vragen alvast voor je beantwoord.
Tenzij specifiek benoemt, zijn er geen speciale eisen waar je aan moet voldoen. Wij hebben een grote waardering voor je motivatie en verwachten dat je affiniteit hebt met de doelstelling en het werk van AAP.
Helaas niet. Wij zijn een non-profitorganisatie en donaties zijn onze enige bron van inkomsten. We kunnen daarom vrijwilligers en stagiairs helaas geen vergoeding aanbieden.
AAP Spanje: Voor vrijwilligers wordt de lunch vergoed, maar de reiskosten niet. Voor stagiairs worden de reiskosten vergoed, maar de lunch niet.

AAP Nederland: Vrijwilligers krijgen de reiskosten voor woon-werkverkeer vergoed. Als je met het openbaar vervoer reist vergoeden we de volledige kosten, als je per auto reist €0,19 per km en max 200km per dag. Voor vrijwilligers is de lunch op werkdagen gratis. Stagiairs kunnen hun ov-kaart gebruiken om bij AAP te komen. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kan overlegd worden met de teamleider. De lunch wordt voor stagiairs niet vergoed.
Er is geen verschil in de taken voor vrijwilligers of stagiairs. Als stagiair kom je voor praktische werkervaring en heb je vaak vanuit je opleiding een eigen project om aan te werken. Hoe langer je bij ons werkt als vrijwilliger of stagiair, hoe meer verantwoordelijkheid je zult krijgen.
AAP Spanje: 18 jaar

AAP Nederland: 16 jaar

AAP Spanje: Een stage bij AAP duurt minimaal 3 maanden. Er zijn uitzonderingen, maar we hebben een zeer sterke voorkeur voor minimaal 3 maanden beschikbaarheid.

AAP Nederland: Alle eisen voor een stage bij AAP vind je op onze stagepagina. Voor vrijwilligerswerk is de minimale beschikbaarheid 1 dag per week voor ten minste 3 maanden of 1 maand onafgebroken (32 tot 40 uur per week).

AAP Spanje: Fulltime 40 uur per week, 8 uur per dag. We maken uitzonderingen voor lokale vrijwilligers, maar er is altijd een sterke voorkeur voor zoveel mogelijk dagen per week.

AAP Nederland: Dit verschilt per afdeling, maar we hebben een sterke voorkeur voor vrijwilligers die een hele dag werken (08.30 – 17.10). Voor stagiairs zijn alleen volle werkweken (8 uur per dag, 40 uur per week) mogelijk.
AAP Spanje: We hebben accommodatie beschikbaar voor vrijwilligers, stagiaires moeten hun eigen accommodatie regelen.

AAP Nederland: AAP heeft twee vrijwilligershuizen, maar deze zijn doorgaans bezet door onze vrijwilligers van het European Solidarity Corps (ESC). In de uitzonderlijke gevallen dat we wel een plek beschikbaar hebben, zal dit worden gecommuniceerd via de website. Dit betekent dat je in de meeste gevallen je eigen accommodatie moet regelen. Voor stagiairs is geen accommodatie beschikbaar.
Nee, door wet- en regelgeving kunnen wij alleen mensen als vrijwilliger of stagiair laten starten die in de EU wonen.
Nee. Wij zijn een internationale organisatie en onze voertaal is Engels. We verwachten dat je goed Engels kunt spreken.
Ja, maar als je stage loopt in de dierverzorging, onthoud dan goed dat de dieren elke dag van het jaar zorg nodig hebben. We verwachten dan ook dat je in de weekenden en op sommige vakantiedagen/feestdagen beschikbaar bent.
Allereerst is het belangrijk om een goede gezondheid te hebben en fysiek fit te zijn. Als er fysieke of mentale dingen zijn die je kunnen belemmeren in het vrijwilligerswerk of tijdens de stage, laat ons dit dan van te voren weten. Wij kunnen dan kijken naar de mogelijkheden, zodat je alsnog bij ons aan de slag kunt gaan.
Nee, er zijn geen kosten aan verbonden.
Neem dan contact op met de coördinator vrijwilligers en stagiairs: Voor AAP Nederland: Esther Ent vrijwilligerswerk@aap.nl (in het Engels of Nederlands). Voor AAP Spanje: Jolien Geens pd-volunteers@aap.nl (in het Engels).

Waarom vrijwilligerswerk bij AAP


  • Je zet je in voor een goed doel
  • Je draagt bij aan het verbeteren van het welzijn van exotische zoogdieren
  • Je werkt op een unieke locatie midden in het groen
  • Je leert nieuwe mensen kennen
  • Je doet nieuwe ervaringen op
  • Je vervult een onmisbare rol!
Video: Daphne is een dag per week vrijwilliger bij AAP
Daphne is docent diergedrag- en welzijn bij Aeres Hogeschool Almere. Desondanks kan zij haar werk als vrijwilliger bij AAP heel goed combineren met haar vierdaagse werkweek op de hogeschool. In dit filmpje hieronder vertelt ze er meer over!

Vrijwilligerswerk via Europees Solidariteitskorps

Vrijwilligers spelen een belangrijke rol binnen AAP en zijn net zo zeer onderdeel van de AAP-familie als onze reguliere medewerkers. Het is dan ook geen wonder dat jonge mensen vanuit heel Europa geïnteresseerd zijn om vrijwilliger te zijn bij onze opvangcentra in Nederland en Spanje!
Meer weten over vrijwilligerswerk?
Staat jouw vraag niet bij de veelgestelde vragen?
Neem dan gerust contact op met vrijwilligerscoördinator Esther Ent.

Telefoonnummer: 036-523 87 87
E-mail: vrijwilligerswerk@aap.nl
Esther Ent 1
Zonder vrijwilligers
geen Stichting AAP!
Kom jij ons team als vrijwilliger helpen?