Wasbeer

(Procyon lotor)

Leefgebied en habitat
Oorspronkelijk leefden wasberen alleen in Noord-Amerika. In de jaren dertig van de twintigste eeuw zijn ze, o.a. voor de pelsdierfokkerij, naar Europa en Azië gebracht. Sommige dieren zijn toen ontsnapt, waardoor ze nu ook in die delen van de wereld voorkomen.

De wasbeer kan zich goed aanpassen en in veel verschillende soorten habitat leven. Het dier leeft graag in vochtige bosgebieden, maar is ook te vinden in landbouwgebieden en in steden. Zolang hij maar makkelijk toegang heeft tot water!

Uiterlijk
Je kunt de wasbeer herkennen aan de zwarte vlekken rond de ogen en de borstelige staart met vier tot tien zwarte ringen. De kleur van de vacht verschilt per habitat en varieert van grijs tot roodbruin en bleekgeel. Ook het gewicht van het dier verschilt per habitat, variërend van 1,8 tot 10,4 kg. Wist je dat een wasbeer een gewicht kan bereiken dat voor 50% uit lichaamsvet bestaat?
Wist je dat?
  • De wasbeer stopt zijn voedsel vaak in het water om het zacht te laten worden of om giftige stoffen weg te spoelen, hieraan dankt hij zijn naam.
  • Lengte 60 tot 95 cm, staart 19 tot 41 mm
  • Gewicht Gemiddeld 6 kg
  • Leeftijd Gemiddeld 5 jaar in het wild, maar er zijn ook leeftijden van 16 jaar (in het wild) en 21 jaar (in gevangenschap) bekend
  • Leefgebied Verenigde Staten, Canada, Zuid-Amerika, Europa en Azië
  • Habitat Heel gevarieerd
Voortplanting
De paartijd van de wasbeer is van februari tot juni en de zwangerschap duurt 63 tot 65 dagen. Wasberen hebben per jaar over het algemeen één nest met jongen. Een nest bestaat uit drie tot zeven jongen, meestal zijn het er vier. De jonge wasberen worden blind geboren en openen hun ogen als ze 18 tot 24 dagen oud zijn. De kleintjes blijven tijdens de eerste winter nog bij hun moeder en worden in de lente zelfstandig. De moeders en jongen blijven bij elkaar in de buurt, ook als ze volwassen zijn.

Voedsel
Wasberen zijn echte alleseters en eten fruit, noten, insecten, knaagdieren, vissen, amfibieën (zoals kikkers), schaaldieren (zoals rivierkreeften), vogeleieren en nog veel meer. Ze pakken het voedsel vaak eerst op met de voorpoten voordat ze het opeten.

Dieren zoals slakken en kikkers worden door de wasbeer intensief gewassen om giftige stoffen van de huid te spoelen. Ook stoppen wasberen hard voedsel in het water om het zachter te maken. Hieraan dankt de wasbeer zijn naam.
Gedrag en levenswijze
De wasbeer is voornamelijk een solitair dier: het dier kan goed alleen leven, maar leeft soms ook in groepen. De groep bestaat doorgaans uit een wasbeermoeder en haar jongen. Voor korte periodes zijn mannetjes en vrouwtjes samen: ongeveer een maand voordat ze gaan paren tot na de geboorte van de jongen. Wasberen zijn ’s nachts het meest actief omdat het nachtdieren zijn. Ze kunnen goed zwemmen en klimmen. Mochten ze tijdens het klimmen vallen, dan is dat niet zo gauw een probleem: een val van tien tot twaalf meter kunnen ze – op een natuurlijke ondergrond – prima aan.

AAP en wasberen

De wasbeer wordt de afgelopen jaren steeds vaker gespot in Nederland, met name in de provincie Limburg. Maar, de wasbeer is een invasieve exoot: het dier komt van nature niet in ons land voor en kan o.a. een bedreiging vormen voor inheemse soorten of de mens. Nederland is daarom op basis van Europese wetgeving verplicht om het dier te bestrijden en provincies mogen zelf bepalen hoe ze dat doen.

Daarom vangt AAP sinds 2019 wasberen op uit de provincie Limburg, die in eerste instantie van plan was de wasberen af te schieten. Dit hebben we gelukkig kunnen voorkomen! Voor alle wasberen bij AAP in de opvang zoeken we vervolgens een goed onderkomen waar ze de rest van hun leven kunnen blijven. AAP roept ook andere provincies op om op een diervriendelijke manier met de wasberen om te gaan en niet voor afschot te. Verder vangt AAP ook wasberen op die als huisdier zijn gehouden of die als verstekeling Nederland binnen zijn gekomen.

Lees meer over de diervriendelijke aanpak van AAP voor de wasberen in Nederland.

Adopteer de wasbeer

Wist je dat je bij AAP symbolisch de wasbeer kunt adopteren? Door adoptieouder te worden, lever je een directe bijdrage aan de opvang en verzorging van onze dieren.

De wasbeer hoort van nature niet in Nederland thuis. Omdat de exotische wasbeer een ongewenste gast is, worden ze vaak afgeschoten. AAP is al jaren tegenstander van afschot als ‘oplossing’ en pleit voor een diervriendelijker alternatief: opvang en herplaatsing naar een geschikt dierenpark.