Zoogdierenafdeling

Diversiteit aan diersoorten

AAP vangt niet alleen primaten op, maar huisvest ook tal van andere exotische zoogdieren, zoals wasberen, stinkdieren, eekhoorns en stokstaartjes. Zij verblijven op de Zoogdierenafdeling.

Ook een aantal kleinere apensoorten die een tropisch klimaat nodig hebben, zoals de witoorpenseelaapjes, huizen op deze afdeling. Zij wonen in de Tropische Kas, samen met andere diersoorten die behoefte hebben aan een bijzonder klimaat. De andere dieren verblijven in het Zoogdiercomplex, dat uit een aantal ruime buitenverblijven bestaat. De klimaatbeheersing voor zoveel verschillende dieren vereist een aparte aanpak. Met behulp van verwarming en airconditioning kunnen we uiteenlopende klimaten nabootsen.

Variatie

Er komt heel wat kijken bij het werk van de dierverzorgers op de Zoogdierenafdeling. Dat komt vooral door de grote variatie aan diersoorten op de Zoogdierenafdeling. Er zijn nacht- en dagdieren bij, klimmers en gravers, groepsdieren en solitaire soorten en dieren die van totaal verschillende klimaten houden. Dat vraagt niet alleen om een flexibele houding (’s ochtends én ’s avonds ontbijt maken!), maar ook om veel kennis. De verzorgers krijgen daarbij hulp van diverse voedings- en gedragsdeskundigen.

De inrichting van de verblijven is volledig afgestemd op de levenswijze van de bewoner: schommels en klimtouwen voor boombewoners, tunnels, dozen en een dikke laag bodembedekking voor gronddieren. Voor ieder dier wordt bovendien een apart dieet samengesteld. Sommige dieren verdragen bijvoorbeeld geen fruit, terwijl dat voor andere diersoorten het voornaamste voedsel is.
Kleine egeltenrek Ifaty is een nachtdier en krijgt dus aan het einde van de dag zijn ontbijt.

Kom kijken!

Meer zien van onze Zoogdierenafdeling? Neem een kijkje
achter de schermen met de digitale rondleiding van AAP.
Deuren en afdelingen die normaal gesproken
voor publiek gesloten blijven, gaan nu open.

Ongeschikt als huisdier

Anders dan de apen zijn de dieren van de Zoogdierenafdeling, op een enkele soort na, (nog) niet verboden om als huisdier te houden in Nederland en een groot deel van Europa. Iedereen mag ze kopen, ook al zijn ze helemaal niet geschikt als huisdier. In de praktijk betekent dit dat bijna alle dieren op deze afdeling ex-huisdieren zijn, afgestaan door teleurgestelde of radeloze eigenaren.

Foto's zoogdierenafdeling