Serval

(Leptailurus serval)

Leefgebied en habitat
De serval is een Afrikaanse katachtige die van nature voorkomt ten zuiden van de Sahara. Ook zijn er kleine populaties servals te vinden in het Atlasgebergte, Algerije, Marokko, Ethiopië en Tanzania. De dieren leven op uitgestrekte savannes en in open graslanden, maar worden ook gezien langs bosranden, in rietvelden en in de buurt van water.

Uiterlijk
Volwassen servals hebben een schouderhoogte van ongeveer 60 centimeter. De dieren zien er sierlijk uit: ze hebben een slank postuur, lange poten en grote oren. Hun goudkleurige vacht is bezaaid met zwarte stippen en strepen. Daarnaast hebben servals witte aftekeningen op hun borst, buik en kop. De achterkant van hun oren is zwart met in het midden een witte streep. Verder hebben de dieren een lange staart, een kleine kop en beschikken ze over scherpe tanden en klauwen.

Door zijn elegante uiterlijk is de serval helaas een populair huisdier. En dat terwijl deze exotische katachtige daar helemaal niet geschikt voor is. Veel van hen komen uiteindelijk in de opvang bij AAP terecht, bijvoorbeeld omdat ze hun eigenaar hebben gebeten.
Wist je dat?
 • Servals relatief gezien de langste poten van alle katachtigen hebben?
 • Ook hebben ze erg grote oren
 • Lengte lichaam 59 - 92 cm,
  staart 20 - 38 cm
 • Gewicht 9 - 18 kg
 • Leeftijd In het wild gemiddeld 10 jaar, in gevangenschap gemiddeld 22 jaar
 • Leefgebied Ten zuiden van de Sahara, het Atlasgebergte, Algerije, Marokko en Ethiopië
 • Habitat Voornamelijk graslanden,
  savannes en rietvelden
Voortplanting
Servals leven solitair en brengen het grootste van hun leven in hun eentje door. Als het tijd is om te paren, zoeken de dieren elkaar op. Hoewel servals geen specifiek paringsseizoen hebben, vinden de meeste paringen in het voorjaar plaats. De vruchtbare periode van een vrouwelijke serval duurt soms maar één dag. Als een vrouwtje merkt dat deze dag eraan komt, zoekt ze het mannetje op. Ze achtervolgt hem net zo lang totdat het juiste moment om te paren is aangebroken.

Na een dracht van ongeveer 65-75 dagen, worden er gemiddeld 1 tot 3 kittens geboren. Bij hun geboorte wegen ze ongeveer 250 gram, maar in de eerste 11 dagen verdubbelt hun gewicht. De kittens blijven bij hun moeder totdat ze ongeveer 1 jaar zijn. Daarna moeten ze op zoek naar een eigen territorium. Zodra ze anderhalf tot twee jaar oud zijn, bereiken ze hun vruchtbare leeftijd.
Voedsel
Servals zijn echte carnivoren. Hun dieet bestaat voornamelijk uit kleine zoogdieren, zoals muizen en ratten. Ook staan er af en toe vogels, kikkers en insecten op het menu. Zodra het schemert, gaan de dieren op jacht. Ze gebruiken hun neus en oren om hun prooi te lokaliseren, sluipen er zachtjes naartoe, en vangen hem met een grote sprong. Sommige servals spelen met hun prooi voordat ze hem opeten. Dit gedrag komt met name bij kittens voor.
Gedrag en levenswijze
Servals zijn solitaire dieren. Zowel mannetjes als vrouwtjes hebben een eigen territorium van gemiddeld 11,5 vierkante kilometer. De dieren markeren hun territorium door te sproeien met urine, of door met de geurklieren aan de zijkanten van hun kop langs bosjes te wrijven. Ook gebruiken ze hun uitwerpselen om hun terrein af te bakenen. Hoewel de dieren dus niet sociaal zijn, trekken servals die elkaar tegenkomen soms een tijdje met elkaar op tijdens de paringstijd. Daarna scheiden hun wegen weer. Als de dieren niet aan het jagen zijn, brengen ze hun tijd vooral rustend door.

Positieflijst

AAP pleit al jaren voor de invoering van een positieflijst om het bezit van ongeschikte exotische huisdieren tegen te gaan. Op de lijst (ook wel huis- en hobbydierenlijst genoemd) staan zoogdiersoorten die veilig en geschikt zijn bevonden door onafhankelijke experts om als huis- of hobbydier te houden. Alle diersoorten die níet op de lijst staan, zijn daarmee automatisch níet meer toegestaan.

De serval staat niet op de positieflijst, dus vanaf 1 juli 2024 is het niet meer toegestaan om als particulier een serval als huisdier aan te schaffen. Daar is AAP heel blij mee, want zo kunnen we een hoop dierenleed voorkomen!

Steeds meer servals

Een zorgelijke trend: servals worden steeds vaker als huisdier gehouden. Dit exotische dier is allesbehalve geschikt om als huisdier te houden.