Vandaag, op 1 september 2024, is het de Internationale Dag van de Primaten. Deze dag is in 2005 in het leven geroepen door de organisatie Animal Defenders International om aandacht te vragen voor de uitbuiting en misbruik waarvan primaten wereldwijd slachtoffer zijn. AAP heeft door de jaren heen maar liefst 1617 primaten moeten opvangen.
Hieronder lees je meer over ons werk voor bedreigde primatensoorten, hoe we ze bij AAP weer een dierwaardig leven geven en hoe divers de tientallen primatensoorten zijn.
Hieronder lees je meer over ons werk voor bedreigde primatensoorten, hoe we ze bij AAP weer een dierwaardig leven geven en hoe divers de tientallen primatensoorten zijn.
Bedreigingen
Helaas vormen verlies van habitat, stroperij en illegale handel nog altijd grote bedreigingen die vele primatensoorten over de hele wereld in gevaar brengen. Hun behoud is absoluut cruciaal. Niet alleen voor het voortbestaan van de soorten, maar ook voor het in stand houden van de ecosystemen waarin ze leven.De primaten die door AAP worden gered, zijn voornamelijk afkomstig uit de illegale handel, de handel in huisdieren en de entertainmentindustrie.
Primaten zijn sociale dieren die in groepen leven en zeer speciale behoeften hebben. Door het egoïsme van de mens heeft de overgrote meerderheid van de primaten die bij AAP terechtkomt nog nooit een lid van hun eigen soort ontmoet, waardoor hun sociale vaardigheden vaak zeer onderontwikkeld zijn.
Rehabiliteren
De voornaamste behoeften van primaten zijn bijvoorbeeld dat ze zich via bomen over grote stukken land kunnen bewegen, dat ze in een groep met soortgenoten leven en dat ze hun eigen voedsel kunnen zoeken. Hun welzijn staat enorm onder druk wanneer primaten bij mensen als huisdier leven of op de foto moeten met toeristen.De meeste primaten die bij AAP terechtkomen, hebben veel gedragsproblemen door hun verleden in gevangenschap. Denk bijvoorbeeld aan zelfbeschadiging, zoals zelfverminking of overmatig vlooien, en zelfs het uittrekken van hun eigen vacht. Dit zijn geen normale gedragingen die een primaat in het wild zou hebben.
Het rehabilitatieproces duurt soms erg lang. Het omvat onder andere socialisatie met soortgenoten, zodat ze hun natuurlijke gedrag kunnen ontwikkelen. Ook dagelijkse verrijking van hun omgeving is belangrijk, zodat ze geen stress ontwikkelen. Deze aangeleerde gedragsproblemen nemen weliswaar af, maar verdwijnen lang niet bij ieder dier.
Gered door AAP
Chimpansee Linda heeft maar liefst 15 jaar lang eenzaam opgesloten gezeten in een betonnen schuur. In 2014 kwam door een reddingsactie van AAP een einde aan haar eenzame opsluiting.
Berberaap Lori werd door haar eigenaar opgesloten in een verroeste kooi, waar ze tussen allerlei vuiligheid leefde. We troffen haar zwaar verwaarloosd aan. Lori was er zo slecht aan toe, dat ze is overleden.
Baviaan Kaki zat helemaal alleen weggestopt in een circustrailer. Geen buitenlucht, geen afleiding en geen contact met soortgenoten. In 2021 konden we hem naar AAP brengen.
Lampongaap Calimero werd gered uit een Italiaans circus. Daarvoor werd hij als huisdier gehouden bij een gezin, waar hij niet langer welkom was.
Vorige slide
Volgende slide
Primaten: een orde van zoogdieren
De grote primatenfamilie bestaat uit zo’n 200 soorten, waaronder de mensapen. Zoals je op de afbeelding hieronder kan zien, zijn er veel verschillende soorten, maar behoren ze allemaal tot de orde van primaten binnen de zoogdieren.Weetjes over primaten
Wist je dat… de term “primaten” Latijn is voor “eerste” (primum) en voor het eerst werd gebruikt in 1758?Andere interessante feiten over primaten:
- Alle soorten hebben grijphanden om takken vast te pakken en voedsel vast te houden.
- Hun handen en voeten zijn flexibel, met opponeerbare nagels en duimen. Dit betekent dat de duim zo gedraaid kan worden, dat deze recht tegenover elk van de andere vingers komt te staan.
- Sommige zijn “plantigrade zoogdieren”, dus ze kunnen op hun voetzolen staan als ze lopen.
- Hersenen van primatensoorten zijn sterk ontwikkeld.
- Primaten hebben een binoculair en chromatisch gezichtsvermogen waarmee ze de afstand van objecten kunnen inschatten.
- Ze hebben een lange levensverwachting.
Deze primaten moesten we het vaakst redden:
0
Berberaap
0
Witoor-penseelaapje
0
Java-aap
0
Rhesusaap
Meer over primatensoorten
Bij AAP vangen we diverse soorten primaten op. Van grote chimpansees tot middelgrote berberapen, bavianen en ook kleine witoorpenseelaapjes. Hieronder lees je meer over een aantal van deze primatensoorten.Chimpansees
Wist je dat het DNA van een chimpansee voor 98% overeenkomt met dat van de mens?
Japanse makaken
Wist je dat de Japanse makaak de meest noordelijk levende primaat is (op de mens na)?
Java-apen
Wist je dat de Java-aap een uitstekende zwemmer is?
Lampongapen
Wist je dat wanneer lampongapen elkaar begroeten, ze dit doen door hun kop te heffen, hun wenkbrauwen op te trekken en hun lippen naar voren te steken?
Berberapen
Wist je dat de berberaap wangzakken heeft om eten in op te slaan?