Series zoals “Chimp Crazy” en “Tiger King” spelen een belangrijke rol in het blootleggen van de schokkende realiteit van het houden van wilde dieren als huisdieren. Of van het tragische lot van de chimpansees en grote katachtigen die worden gebruikt voor entertainment. Wat begint als een intrigerende documentaire, heeft nu de kracht om daadwerkelijke verandering teweeg te brengen. Helpt Chimp Crazy net als Tiger King bij het verbeteren van dierenwelzijn?
verkapte oproep
“Chimp Crazy” heeft ons met open mond laten zien wat er gebeurt als chimpansees en andere primaten in huishoudens terechtkomen waar ze helemaal niet thuis horen. Van gevaarlijke ontmoetingen met mensen tot vreselijke leefomstandigheden… De serie is eigenlijk een verkapte oproep aan wetgevers in de Verenigde Staten om actie te ondernemen. En het lijkt erop dat dit niet ongehoord is gebleven.
Zo heeft Chimp Crazy dierenwelszijnsorganisatie PETA in de Verenigde Staten geholpen om aandacht te vestigen op de misstanden rond het houden en exploiteren van chimpansees, zoals het geval van de vermiste chimpansee Tonka. En het heeft hun inspanningen ondersteund om de Captive Primate Safety Act te promoten.
Net zoals “Tiger King” leidde tot de Big Cat Public Safety Act, hopen we dat “Chimp Crazy” een vergelijkbare beweging in gang zet om strengere wetgeving in de Verenigde Staten te bevorderen, specifiek gericht op het privébezit van primaten.
Net zoals “Tiger King” leidde tot de Big Cat Public Safety Act, hopen we dat “Chimp Crazy” een vergelijkbare beweging in gang zet om strengere wetgeving in de Verenigde Staten te bevorderen, specifiek gericht op het privébezit van primaten.
Strengere regels
AAP’s Gedragsbioloog Kelly van Leeuwen: : “Een strengere wet- en regelgeving omtrent het houden van chimpansees en andere primaten als huisdier is essentieel om dierenwelzijn te beschermen en te waarborgen, en deze dieren een kans te geven om hun natuurlijke gedrag en sociale behoeftes te vertonen en uit te voeren.”“Chimpansees en andere primaten die bij mensen thuis als huisdieren worden gehouden, worden vaak op jonge leeftijd bij hun moeders weggehaald en worden opgevoed als mensenkinderen. Ze groeien op in leefomstandigheden die ongepast en verre van natuurlijk zijn, krijgen verkeerde voeding, en hebben vaak geen contact met soortgenoten. Dit kan leiden tot allerlei problemen, zoals stress, angst, frustratie, eenzaamheid, gelimiteerde sociale vaardigheden en de ontwikkeling van abnormaal (onnatuurlijk) gedrag, en is een aantasting van hun welzijn."
Kelly van Leeuwen, gedragsbioloog AAP
Verandering
Door het blootleggen van de realiteit achter het houden van wilde dieren als huisdieren, geven deze series een stem aan de dieren die dat normaal gesproken niet zouden hebben. Ze zetten druk op beleidsmakers en beïnvloeden het publiek op een manier die hopelijk leidt tot strengere wetgeving en een cultuurverandering in de omgang met wilde dieren.De Captive Primate Safety Act is een wetsvoorstel in de Verenigde Staten dat is ontworpen om de handel in niet-menselijke primaten (zoals chimpansees) als huisdieren te reguleren en te beperken. Het doel van de wet is om zowel de veiligheid van mensen als het welzijn van primaten te bevorderen. We blijven de ontwikkelingen hieromtrent volgen. In Nederland is het gelukkig verboden om primaten als huisdier te kopen en te houden.