..en leeuwen, luipaarden, cheetahs, jaguars, poema's of kruisingen van dergelijke soorten
In het voorjaar van 2020 verscheen de serie Tiger King op Netflix. De serie over de markante Joe Exotic met zijn – naar eigen zeggen – grootste collectie grote katachtigen van de VS fascineerde miljoenen mensen wereldwijd. Het succes, waarover onze dierenarts Hector zich ook uitsprak destijds, had helaas ook een keerzijde. De vraag naar exotische huisdieren nam verder toe en de serie was voor sommige kijkers eerder inspiratie dan waarschuwing. Gelukkig willen de Verenigde Staten nu een eind te maken aan het leed van duizenden leeuwen en tijgers in gevangenschap.
In juni 2020 werd de Big Cat Public Safety Act voorgesteld, ongetwijfeld als gevolg van de commotie dat iets als Tiger King mogelijk was in Amerika. Deze wet maakt een einde aan particulier bezit van grote katachtigen (en kruisingen daarvan), verbiedt mensen contact te hebben met deze dieren en vereist registratie om de handel in levende grote katachtigen en lichaamsdelen te reguleren. De indiener van het wetsvoorstel meldde onlangs op Twitter dat de Senaat unaniem de wet steunt en dat deze nu aan President Biden wordt voorgelegd om te ondertekenen. Als dat achter de rug is gaat de wet in werking; een grote overwinning voor dierenwelzijn en een voorbeeld voor de rest van de wereld.
Pablo Delgado, hoofd Grote Katachtigen van AAP in Spanje, is blij: “Ook al gaat deze wet alleen over katachtigen en is er nog een wereld te winnen qua dierenwelzijn, is het een grote stap. Amerika is een grote markt voor leeuwen en tijgers; er leven daar bijna twee keer zoveel tijgers dan er nog in het wild te vinden zijn. Op tal van plekken mag je welpjes knuffelen, maar zodra dieren daar te groot voor zijn worden ze afgedankt. Als huisdier verkocht of afgemaakt omdat ze geen geld meer opleveren. Deze wet zegt dat mensen 4,5 meter afstand moeten houden, dus dat verdienmodel is daarmee straks illegaal. Dat is winst voor zowel dierenwelzijn als publieke veiligheid, want er gebeuren heel veel ongelukken. We hopen dat Europa meekijkt en hier een voorbeeld aan neemt voor toekomstige EU wetgeving. Een Europese positieflijst kan het bezit van alle exotische dieren die ongeschikt zijn als huisdier in één klap verbieden, maar regelgeving voor slechte dierenparken die contact met wilde dieren aanbieden moet hier nodig geregeld worden. Alleen door wetgeving op ieder gebied aan te scherpen komt er een eind aan het dierenleed waarmee wij dagelijks geconfronteerd worden.”
Foto: tijger Luli wordt o.a. door Pablo Delgado (r) weggehaald uit een gesloten dierenpark. Luli (op foto boven bij AAP) werd eerder verhuurd voor evenementen en ander vermaak.