INTERVIEW: onze dierenarts keek naar Tiger King

Dierenarts Héctor Sanz is een man van actie, die rust uitstraalt en gewend is om met grote katachtigen te werken. Dagelijks werkt hij aan de gezondheid van de grote katachtigen die zijn opgevangen in AAP Primadomus in Spanje. Onlangs vroegen we hem om naar de bizarre docuserie te kijken waar iedereen het over heeft.
(Dit interview is vertaald uit het Spaans)

Héctor, wat vond je van Tiger King?
Ik vind het moeilijk te waarderen. Ik begrijp niet wat er door het hoofd ging van degene die besloot de serie te maken. Ik zie de commerciële- en de showpotentie, maar ik begrijp het uiteindelijke nut van de documentaire niet helemaal. Ik denk niet dat het gunstig is voor de dieren of zelfs maar voor de hoofdrolspelers, die er niet erg goed opstaan.

In het begin van de serie zeggen ze dat “mensen die met grote katachtigen te maken hebben, gek zijn”. Jij werkt elke dag met tijgers, leeuwen, poema’s en luipaarden…
Er is ook een deel waarin ze bevestigen dat ‘iedereen die in zo’n park werkt een ongeluk krijgt’. Nou, daar ben ik het mee eens. Als je ‘dapper’ genoeg bent om onder díe omstandigheden te werken, ben je natuurlijk gek en krijg je vroeg of laat een ongeluk. In de serie zelf zien we een ernstig ongeluk met een van de verzorgers. Maar ik denk dat “de waanzin” waarover ze praten eerder wordt geassocieerd met de weirdo’s in de serie. Sommige werknemers lijken meer in een sekte te zitten dan dat ze een baan hebben.

Welke praktijk, van alle barbaarsheden die ze doen, leek je het meest abnormaal?
Ik zou niet weten wat ik moet kiezen, hoewel het meest angstaanjagende voor mij de beveiligingskwestie is. Bij AAP is veiligheid de basis; het allerbelangrijkste. Maar voor Joe Exotic en zijn medewerkers is het concept van beveiliging anders, ze zijn zich niet bewust van het gevaar waaraan ze worden blootgesteld. Onbegrijpelijk.

Joe Exotic zegt dat ‘het aanraken van een welp een speciale band creëert, zodat mensen dieren in het wild leren waarderen’. 
Wat ze doen is een gewenningsproces creëren, geen domesticatie. Het is één ding om een ​​dier te laten wennen aan situaties die het niet zou tolereren als het zich in een natuurlijke omgeving zou ontwikkelen, het is iets anders om te zeggen dat het daarom een huisdier is. Als een tijger wordt grootgebracht in een kooi die vol zit met andere tijgers, dan tolereert hij tijgers – ook al leven ze in het wild solitair. Als het dier interactie heeft met mensen dan zal het mensen tolereren, hoewel dat in vrijheid niet zol zou zijn. Als hij naast een olifant in het circus wordt grootgebracht, zal hij de dikhuid tolereren, terwijl hij er in de natuur nooit een zou benaderen omdat hij er bang voor is.

Wat doet deze aanpak van Joe Exotic met dieren?
Als je tijgers aanmoedigt om aan mensen te wennen, zullen ze dat wel doen. Maar er zal ook abnormaal gedrag optreden (zelfbeschadiging, stereotiep gedrag). Het dier zal zich aanpassen aan zijn omgeving en het kan uiteindelijk remmend werken in de praktijk. Maar vergis je niet, de instincten verdwijnen niet. Een tijger is nog steeds een tijger, ook al heb je hem met een fles grootgebracht. Gedomesticeerde honden zijn bij ons sinds het paleolithicum, het duurde duizenden jaren voordat ze gedomesticeerd werden.

In de serie bijt een van de zogenaamd zachtmoedige tijgers Joe Exotic in zijn voet…
Alle diersoorten hebben conflicten en lossen deze op. Mensen lossen onze confrontaties (meestal) op met dialoog, dieren gebruiken aanval en agressie. Ook een aan mensen gewende tijger blijft een tijger en als hij een conflict heeft, zal hij zich als zodanig gedragen. De enige manier om een ​​tijger te verslaan is door nog meer geweld te gebruiken. Joe Exotic schiet hem neer.. zeer leerzaam hoor.

Wat gebeurt er als je een tijgerwelp bij zijn geboorte scheidt van zijn moeder?
Op fysiek niveau heeft het dier voeding en zorg nodig. Welpen leven in holen en hebben hun moeders nodig. Het is wetenschappelijk aangetoond dat grote katachtigen die in gevangenschap met de fles worden grootgebracht lijden aan hypovitaminose A en D. Dit heeft verstrekkende gevolgen en vaak moeten ze uiteindelijk worden geëuthanaseerd. Zelfs als ze een puppydieet krijgen, zullen mensen nooit geschikte kraamzorg kunnen geven. Op zorggebied zal een tijger in gevangenschap niet de stimuli ontvangen die hij van nature zou moeten hebben. De moeder zal de eerste dagen bijvoorbeeld het poepen en plassen van de welpjes stimuleren door het perianale gebied te likken. Een mens kan een tijger grootbrengen, maar hij kan hem nooit geven wat hij nodig heeft.

En hoe zit het met de moeder?
Meestal geeft niemand om haar bij commerciele fokkers. In de natuur zijn welpjes vaak bij de moeder tot ze drie jaar oud zijn. Dit betekent dat je om de 3 à 4 jaar een nestje krijgt. Als je de welpjes weghaalt, worden ze eerder weer seksueel actief en krijgen ze meer jongen. Fysiologisch is dat niet goed voor ze; een tijger zou gedurende haar hele leven drie nesten moeten hebben, in gevangenschap kan ze er twee per jaar krijgen. Fysiek zijn tijgers daar niet voor gemaakt.

Wat heeft een tijger nodig in de eerste levensjaren?
Als welpje heeft ze voedsel nodig (we weten dat de samenstelling van moedermelk in die jaren verandert) en ze heeft stimuli en training nodig (de moeder zal het jong leren jagen of paden volgen). Vrouwtjes in het wild bezetten een aantal km2. Die ruimte is nodig om drie jaar lang niet het pad van andere tijgers te kruisen en genoeg prooi te vinden om hun welpen te voeren. Bovendien is er later, wanneer de jongen onafhankelijk worden, veel ruimte nodig om weer bij een mannetje te komen en een nieuw nest te krijgen. En dat zonder de ruimte van de andere tijgers binnen te dringen. Dit is complex en eenvoudig tegelijk, waardoor het onmogelijk is om dit in gevangenschap te doen.

De hoofdrolspelers in Tiger King denken dat ze gekwalificeerd medisch personeel zijn. Wat zijn de gevaren van het uitvoeren van dierenartspraktijken zonder dierenarts?
Enerzijds is er het juridische deel. In zowel Europa als de VS is het illegaal om welke medische procedure dan ook zonder dierenarts uit te voeren. En aan de andere kant komen we aan het bereik van functies. Lang met dieren werken is niet hetzelfde als kennis hebben van fysiologie, pathologie en vooral weten hoe om te gaan met eventuele complicaties. Castratie is bijvoorbeeld een technisch eenvoudige ingreep als je over de juiste manuele vaardigheden beschikt. Maar niet iedereen heeft de benodigde kennis om te castreren met respect voor de anatomische gebieden. Of weet om te gaan met een complicatie, zoals een bloeding.

Zijn de tijgers van Joe Exotic in goede lichamelijke conditie?
De meeste zijn zwaarlijvig. Ze hebben weinig activiteit en hebben geen faciliteiten om te bewegen. Het voedsel dat ze eten komt van het verlopen vleeswaren die supermarkten weggooien. Het is duidelijk geen geschikt dieet voor een tijger. Bovendien worden de dieren overvoerd. Het geven van meer voedsel dan nodig is, is een veelgebruikte techniek om ze rustiger te houden.

In één scène zien we tien tijgers dicht opeengepakt terwijl ze wachten op hun eten. Welke problemen veroorzaakt dat?
Hoe groter het aantal dieren bij elkaar hoe groter de kans op ziektes. Als je de pech hebt dat een ziekte optreedt, is de kans op overdracht op de rest veel groter. Ook het onderhouden van de hygiëne in deze voorzieningen is moeilijker. Het schoonmaken van een ruimte die door een enkele tijger is gebruikt, is niet hetzelfde als het verblijf van tien dieren schoonmaken.

Doc Antle is er trots op dat hij een lijger en witte tijgers heeft. Bestaan ​​die eigenlijk in het wild?
Tijgers en leeuwen zijn grote katachtigen en kunnen een lijger voortbrengen (een hybride, net als een muilezel een mix is van paard en ezel). In het wild leven tijgers alleen in Azië en leeuwen alleen in Afrika, dus die aanpak zou in het wild nooit kunnen gebeuren. Deze hybridisatie heeft geen educatieve of conserverende waarde, het is een doelloze genetische manipulatie. Hetzelfde geldt voor witte tijgers, die ook een genetische mutatie zijn. De enige verklaring hiervoor is die van showbusiness of de Frankenstein-logica: het kan, dus ik ga het doen.

Joe Exotic, Doc Anttle of Jeff Lowe zeggen dat als de natuur uitsterft, zij met hun dieren natuurbeschermingswerk doen
Het motto “De natuur is van iedereen” impliceert een eigendomsboodschap. De natuur is van niemand. Veel mensen hebben besloten zich af te keren van de natuur en wanneer we de natuur wel benaderen, doen we het op de verkeerde manier. Het aanmoedigen van onnatuurlijk gedrag, zoals het aanraken van wilde dieren, het maken van selfies met ze en zelfs het maken van zinloze genetische kruisingen, getuigt niet van eerbied voor de natuur. Het is een egoïstisch menselijk verlangen om het tastbaar te maken. We willen God te spelen met de natuur, maar niet om ervan te leren en het te bewaren.

Hoe is fokken in gevangenschap gericht op natuurbehoud?
Fokprogramma’s in gevangenschap zijn – om het in vaktermen te zeggen – verantwoordelijk voor ordelijke, objectieve en wetenschappelijke instandhouding van soorten. Natuurlijk zijn in deze programma’s genetische mutaties uitgesloten, net de opvoeding met de hand wanneer dieren door hun moeders kunnen worden opgevoed. Het doel is om een ​​metapopulatie te behouden voor het geval een diersoort in het wild moet worden geherintroduceerd, maar dit gebeurt op een zeer gecontroleerde manier. Dus dat betekent niet dat iedereen een tijger kan hebben. Bovendien zal het in de toekomst voldoende zijn om de embryo’s te laten invriezen en is het niet nodig om populaties in gevangenschap te hebben.

Ziet het park van Joe Exotic er ongeveer zo uit als AAP Primadomus?
Er is zoveel verschil in wat ze in deze dierentuinen doen met wat wij in Primadomus doen, dat al hun werk mij afwijkend lijkt. We delen niets. Noch de motivatie, noch de doelstelling, noch de manier van denken, noch de rechtvaardiging van waarom deze dieren in gevangenschap zijn, noch het nut, noch het hoofddoel van AAP, dierenwelzijn.

Héctor Sanz aan het werk.

Overige berichten