Chimp Crazy

Chimp Crazy: de liefde komt van één kant

De documentaire ‘Chimp Crazy’, sinds 18 augustus te zien op streamingdienst HBO Max, is de fascinerende, maar verontrustende nieuwe serie van de makers van Netflix-hit Tiger King. Dit keer staat de spotlicht gericht op de wereld van mensen die chimpansees als huisdieren houden. Bij Stichting AAP kunnen we bevestigen dat wat de serie toont, verre van overdreven is. Sterker nog, wat er in de serie misschien extreem uitziet, komt ons akelig bekend voor.

‘Chimp moms’

‘De documentaire volgt onder andere Tonia Haddix, een voormalige verpleegster die zichzelf omschrijft als de “Dolly Parton van chimpansees”. Tonia’s liefde voor chimpansee Tonka mondt uit in een kat-en-muisspel met de autoriteiten en dierenrechtenorganisatie PETA. Dit verhaal, samen met dat van andere zogenaamde “chimp moeders,” laat zien hoe sterk de banden tussen eigenaren en hun intelligente grote apen kunnen zijn. Maar het toont ook de grote risico’s die mensen nemen door deze dieren als gezinsleden op te voeden en de nog grotere risico’s voor het welzijn van de dieren zelf.’ (bron: HBO)

Enorm eenzaam

Bij Stichting AAP zien we dagelijks de schrijnende gevolgen van de praktijken zoals die in ‘Chimp Crazy’. Chimpansees zijn geen huisdieren (en zijn gelukkig al heel lang verboden in Nederland), geen circusartiesten en geen fotomodellen. Het zijn wilde dieren met complexe sociale levens en natuurlijk gedrag dat ze in de huiskamer niet kunnen vertonen. Hun hele leven doorbrengen bij mensen die ze niet begrijpen, is enorm eenzaam voor het dier en enorm gevaarlijk voor de mens. Als jong lijken ze nog te hanteren, maar eenmaal volwassen is een chimpansee onvoorspelbaar en vooral heel erg sterk.

Chimpansee Marria
Marria eet frites met een vork aan tafel bij een Portugees gezin.
Chimpansee Marria
Marria (L) voor het eerst samen met een soortgenoot bij AAP, Sony.
Zappen

Chimpansee Marria bijvoorbeeld, is als baby uit het wild geroofd en heeft nooit de kans gehad om in een natuurlijke omgeving op te groeien. In plaats daarvan werd ze als mensenkind behandeld, iets wat haar flink heeft beschadigd. Dertien jaar lang leefde zij samen met een gezin in Portugal, afgesneden van andere chimpansees en opgenomen in het gezinsleven. Marria at aan tafel met bestek, droeg kleding, schilderde, las tijdschriften, poetste haar tanden en zappte met de afstandsbediening naar haar favoriete tv-programma’s. Op het eerste gezicht lijkt dit misschien aandoenlijk en zelfs knap van haar. Maar in werkelijkheid is het vooral heel tragisch. Gelukkig gaat het nu goed met Marria.

Bij AAP zullen we deze 4-delige HBO-docuserie met belangstelling volgen en hopen dat de boodschap duidelijk overkomt: wilde dieren horen in het wild en mogen geen speelbal zijn van mensen die ze hun leven lang willen onderwerpen aan wat zij van ze willen. Dat geldt niet alleen voor deze chimpansees, maar voor tal van exotische diersoorten die mensen in huis halen.

Vragen over het gedrag van de chimpansees in de serie kunnen gesteld worden via info@aap.nl. Bij genoeg vragen volgt een Q&A van onze specialisten op deze website.

Overige berichten