Katachtigen als
huisdier

Kleine katachtigen, grote problemen

We zien het helaas nog altijd veel gebeuren: katachtigen als caracals, servals en nevelpanters worden met regelmaat bij onze opvangcentra gebracht. Het merendeel van de veelal jonge dieren heeft een huisdierverleden en is voor hun eigenaren “onhandelbaar” geworden.

Social media

Social media speelt een grote rol bij de besluitvorming van eigenaren om een katachtige als een caracal, serval of nevelpanter aan te schaffen. Ze zien bijvoorbeeld op social media platformen als Facebook en Instagram jonge, speelse dieren op foto’s en in video’s voorbijkomen en besluiten op basis hiervan ook op zoek te gaan naar zo’n dier. Vaak niet wetende dat deze katachtigen, naarmate ze ouder worden, steeds meer agressief en instincief jachtgedrag gaan vertonen. Eigenaren worden bang voor de “onhandelbare” dieren en willen er vervolgens zo snel mogelijk van af. Het aantal opvangverzoeken bij AAP voor bijvoorbeeld servals is de afgelopen jaren enorm opgelopen. Het aantal is zelfs zo hoog, dat we helaas lang niet alle dieren een plekje kunnen geven in onze opvang.
Caracal als huisdier
Veel caracals bij AAP hebben een verleden als huisdier.

Zorgelijke trend: servals

Helaas wordt de serval nog altijd met regelmaat als huisdier gehouden. Met zijn grote oren en gestippelde vacht is deze exotische katachtige een mooi dier om te zien. Zijn bijzondere uiterlijk maakt hem helaas gewild, maar net als de caracal is dit Afrikaanse roofdier allesbehalve geschikt voor een leven in de huiskamer. Lees hier meer over deze zorgelijke trend.
Katachtigen met een huisdierverleden
Nevelpanter Kenya
Nevelpanter Kenya werd aangetroffen in een huishouden met meerdere exotische zoogdieren. Zij was waarschijnlijk onderdeel van een fokprogramma, met als doel haar nakomelingen te verkopen.
Bij AAP ontdekten we dat ze staar had aan een oog.
Servals
Xirus en Tafkap
Servals Xirus en Tafkap hadden door slechte verzorging en tekort aan calcium in hun voeding diverse kromgegroeide beenderen en zelfs oude botbreuken. Xirus liep dan ook erg mank. Bij AAP moesten we alles op alles zetten om de dieren weer te laten herstellen.
Caracals
Lilo en Stitch
Caracals Lilo en Stitch waren nog maar een paar maanden oud toen ze door hun eigenaren bij een fokker werden gekocht.
De dieren werden als een hondje uitgelaten aan een lijn en leefden als huisdier.
Getekend voor het leven
Veel katachtigen als servals, caracals en nevelpanters krijgen als huisdier niet de juiste verzorging van hun eigenaren. De dieren krijgen bijvoorbeeld ongeschikt voedsel, waardoor ze niet voldoende vitaminen en calcium binnenkrijgen. Daarnaast moeten ze doorgaans hun dagen doorbrengen in veel te kleine huiskamers of kennels in de achtertuin, die lang niet voldoende ruimte bieden voor de natuurlijke behoeftes van dit soort dieren. In het wild lopen bijvoorbeeld servals meerdere kilometers per dag om op jacht te gaan naar prooien. Deze ontoereikende verzorging heeft grote gevolgen voor het welzijn van deze exotische katachtigen. Sommmige dieren hebben voor de rest van hun leven te maken met fysieke of mentale problemen. Bij AAP moeten onze dierverzorgers en gedragsdeskundigen vaak alles op alles zetten om ze weer te laten herstellen.
Positieflijst
Momenteel is het in Nederland verboden om caracals en nevelpanters als huisdier te houden. Sinds de positieflijst van kracht is (1 juli 2024) is het ook niet meer toegestaan om een serval als huisdier aan te schaffen voor particulieren. Gelukkig maar, want hiermee kan een hoop dierenleed worden voorkomen!

Lees hier meer over de positieflijst in Nederland.
Grote katachtigen
Naast kleine katachtigen, vangt AAP ook grote katachtigen zoals tijgers en leeuwen op. Ons opvangcentrum in Spanje biedt ruimte aan maar liefst 40 dieren. De tijgers, leeuwen en andere grote katachtigen komen uit heel Europa en hebben diverse achtergronden. Zo vangen we bijvoorbeeld leeuwen op die als huisdier werden gehouden en tijgers uit de entertainmentindustrie.