Nevelpanter

(Neofelis nebulosa)

Leefgebied en habitat

Nevelpanters leven in tropische wouden tot 3000 meter hoogte. Ze leven voornamelijk in oude tropische bossen, maar migreren ook naar andere gebieden, zoals mangrovemoerassen of grasland. Bomen zijn essentieel voor de nevelpanter, omdat ze deze gebruiken als rustplaats en om op andere dieren te jagen. Nevelpanters komen voor in Zuid- en Oost-Azië.

Uiterlijk
Mannelijke en vrouwelijke nevelpanters zien er qua uiterlijk hetzelfde uit, maar vrouwtjes zijn iets kleiner. De dieren hebben opvallende wolkvormige markeringen op hun vacht. Ook loopt er over hun oren, nek en schouderbladen een duidelijke zwarte streep. Hun borstelige, dikke staart is zwart omzoomd.

Bij jonge dieren zijn de vlekken aan de zijkant van het lichaam effen in plaats van gewolkt. Deze vlekken veranderen wanneer het dier ongeveer zes maanden oud is.
Nevelpanter
Wist je dat?
  • Wilde nevelpanters zich zo goed kunnen verstoppen dat het bijna onmogelijk is om ze te observeren. De meeste kennis is afkomstig van exemplaren in gevangenschap.
  • Nevelpanters de grootste hoektanden hebben van alle katachtigen in verhouding tot hun lichaamsgrootte.
  • Een van de beste klimmers is van alle katachtigen.
  • Lengte Lengte lichaam: 123 - 200 cm, staart 79 - 90 cm
  • Gewicht 11 - 23 kg
  • Leeftijd Gemiddeld 11 jaar; in gevangenschap tot 17 jaar
  • Leefgebied India en Zuid-Oost Azië
  • Habitat Savanne, grasland en tropische bossen tot 3000 meter hoogte
Voortplanting
Het paringsgedrag van nevelpanters werd tot nu toe alleen geobserveerd bij dieren die in gevangschap leefden. In gevangenschap was de kans op een succesvolle paring het grootst als mannetjes en vrouwtjes samen opgroeiden. Hoewel ze in dierentuinen monogaam zijn, denken wetenschappers dat dit in het wild niet het geval is. Vanwege hun tropische leefomgeving zijn de paringen van nevelpanters mogelijk seizoensgebonden.

Als ze klaar zijn om te paren, gebruiken ze waarschijnlijk geluiden om partners aan te trekken. Tijdens de paring bijt het mannetje in de nek van het vrouwtje. Na de paring gaan de dieren uit elkaar. Mannelijke luipaarden nemen geen deel aan de opvoeding van de jongen.
Voedsel
Nevelpanters zijn carnivoren en solitaire jagers. Ze vangen vogels, vissen, apen, herten of knaagdieren. Meestal bijten ze in de nek van hun prooi, waardoor de ruggengraat breekt. Tijdens het eten trekken stukken vlees van hun prooi door hun tanden vast te bijten en hun kop abrupt naar achteren te trekken.
Gedrag en levenswijze
Nevelpanters zijn jagers die zich goed weten te verbergen. De dieren zijn vooral ’s nachts actief. Met hun grote voeten, korte poten en lange staart zijn ze perfect uitgerust om zich in bomen te bewegen. Daar rusten ze uit en ontlopen ze grotere roofdieren, zoals tijgers. De dieren zijn goede klimmers. Er zijn observaties gedaan waarbij ze met hun hoofd langs boomstammen naar beneden klommen, ondersteboven langs horizontale takken hingen en alleen met hun achterpoten aan takken hingen.

Nevelpanters jagen voornamelijk op de grond of springen uit bomen op passerende prooien. Hoewel het uitstekende jagers zijn, besteden ze meer tijd aan rusten dan aan jagen. Omdat wilde nevelpanters moeilijk te observeren zijn, is er weinig bekend over hun sociale interacties. Vermoedelijk zijn nevelpanters solitaire dieren.