De historie van AAP

Okko en Riga

In de jaren ’60 vangt het echtpaar Okko en Riga Reussien hun eerste aap op in hun eigen huis, een zenuwachtig doodshoofdaapje. Hierna brengen steeds meer mensen hun apen en andere uitheemse dieren bij hen thuis in Amstelveen.

Na verloop van tijd wordt het voor Okko en Riga onmogelijk alles zelf te bekostigen, maar stoppen met de opvang van de hulpeloze dieren is ook geen optie. Het echtpaar besluit een stichting op te richten, zodat ze fondsen kunnen gaan werven. Op 14 april 1972 is Stichting AAP een feit.

Okko en Riga

Anjerkas

In de jaren die volgen wordt er gewerkt vanuit een oude anjerkas aan de Legmeerdijk in Amstelveen. In 1992 doen Okko en Riga een stap terug, waardoor David van Gennep aan het roer komt. David is geen onbekende van AAP: al sinds 1981 is hij als vrijwilliger betrokken bij de stichting. Met de komst van David slaat AAP een nieuwe richting in. De organisatie wordt professioneler en raakt meer betrokken bij de verbetering van wetgeving. Er wordt daardoor niet langer alleen een opvangplek geboden, maar ook zeer actief gestreden om de toestroom van dieren te stoppen.

Als in 1995 de Europese grenzen verdwijnen, wordt er nog een belangrijke keuze gemaakt: Europa wordt het nieuwe werkterrein van de stichting en AAP specialiseert zich vanaf dat moment in uitheemse zoogdieren.

Verhuizing naar Almere

Het aantal dieren dat opvang nodig heeft, groeit snel en daarom verhuist AAP in 1996 naar Almere.

Hier wordt in een ruime, groene omgeving een nieuw opvangcentrum gebouwd, met een chimpanseecomplexprimatenafdeling, een zoogdierenafdeling, een quarantainebuitenverblijven en een heus kantoor. Want niet alleen de hoeveelheid dieren groeit; ook het aantal medewerkers neemt toe.

Historie van AAP

AAP in Spanje

Door de focus op de problematiek in heel Europa, groeit de behoefte aan een vestiging in Spanje. In 2009 is AAP Primadomus geopend, een opvangcentrum in Villena, 50 kilometer ten westen van Allicante.

Hoewel het project in eerste instantie wordt gebruikt als dependance voor dieren uit Almere, is het inmiddels uitgegroeid tot een volwaardige vestiging van Stichting AAP.

Kom kijken!

Meer zien van Stichting AAP? Kom langs voor een rondleiding
of neem een uniek kijkje achter de schermen
met onze digitale rondleiding.

Op de hoogte blijven van AAP?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!