AAP ontfermt zich over wasbeer uit Vught

Afgelopen paasweekend had een wasbeer die zich al een paar dagen in een Brabantse boom ophield wel heel veel geluk. Terwijl het dier rustig lag te slapen, hing haar leven aan een zijden draadje. De gemeente Vught had naar verluid al een vergunning afgegeven om het dier af te schieten toen de Dierenambulance alsnog in actie kon komen. Een dierenarts zag kans haar met een pijltje te verdoven om haar uit de boom te krijgen. Halverwege Tweede Paasdag kieperde de dame in een vangnet en ging ze op weg naar haar nieuwe leven. Inmiddels vertoeft ze in de quarantaine van AAP, waar ze goed wordt verzorgd. Ze is nog wat gespannen door de consternatie, maar maakt een gezonde indruk.

Dat het lot van de wasbeer leeft bij pers en publiek blijkt wel uit de tientallen reacties die sinds zaterdag via alle mogelijke kanalen bij AAP binnenkomen. Naast blijdschap dat het gelukt is het diertje te vangen is er ook verbijstering: waarom zou je zo’n mooi dier doodschieten? Toch is dit voor meerdere provincies, waaronder Noord-Brabant en Gelderland, de gekozen aanpak als er wasberen in de natuur worden aangetroffen. Dit komt omdat de wasbeer in 2016 op de Unielijst kwam; een lijst met invasieve exoten die in heel Europa bestreden moeten worden en niet mogen worden gehouden of verhandeld. Van de dieren- en plantensoorten op de lijst is bepaald dat ze schadelijk zijn voor inheemse (beschermde) soorten. Daarnaast dragen wilde wasberen vaak ziektes bij zich, zoals een spoelworm waar mensen flink ziek van kunnen worden of zelfs aan kunnen overlijden. Kortom; dat de dieren niet vrij rond mogen lopen in de natuur is begrijpelijk.

De wasbeer uit Vught lijkt echter geen wild exemplaar. Haar tamme gedrag en forse gewicht van 10kg doen eerder denken aan een ontsnapt of losgelaten huisdier. Desondanks wordt de wasbeer gesteriliseerd en krijgt ze alle medische checks om zeker te weten dat ze straks ‘schoon’ is en naar een veilig onderkomen in een dierenpark kan. Misschien zelfs met haar partner, want op 6 april bleek er nóg een wasbeer in Vught rond te lopen. Goede kans dat de twee verwant zijn! Dat dier is nu nog elders opgevangen, maar we hopen dat we die wasbeer ook snel bij AAP mogen verwelkomen. Wel zo fijn voor de dieren om samen verder door het leven te gaan!

Opvang en herplaatsing
AAP is al jaren tegenstander van afschot als ‘oplossing’ voor ongewenste gasten. De wasbeer is voor de bontindustrie vanuit Amerika naar Europa gehaald en kan er niets aan doen dat hij hier nu is. Er is in Nederland geen grote, gevestigde populatie wilde wasberen, dus is er een diervriendelijke oplossing. Zoals opvang en herplaatsing in een geschikt dierenpark. Alleen de provincie Limburg heeft tot op heden hart voor de wasbeer getoond. Door een bijzondere samenwerking tussen provincie, Zoogdiervereniging en AAP konden we de afgelopen twee jaar al zo’n 50 wilde wasberen de kogel besparen.

Adoptie
De wasbeer uit Vught is inmiddels geadopteerd door de Partij voor de Dieren Noord-Brabant. Zij willen het lot van het dier als voorbeeld gebruiken om de aanpak van de wasberen in Noord-Brabant diervriendelijker te maken. Wil je bijdragen aan de opvang en verzorging van onze andere wasberen, ga dan naar deze actiepagina.

Overige berichten