Caracals Lilo en Stitch zijn onlangs naar ons opvangcentrum in Spanje gebracht. De dieren waren nog maar een paar maanden oud toen ze door hun eigenaren bij een fokker werden gekocht.
Social media
Andere caracals die als huisdier werden gehouden en veelvuldig op social media te zien waren, bleken de reden achter de aankoop van Lilo en Stitch te zijn. Ook voor Lilo en Stitch volgde een leven als huisdier. Ze werden door hun eigenaren bijvoorbeeld aan een lijn uitgelaten over straat. Hun buren maakten melding van de dieren, waarna de Spaanse autoriteiten (Guardia Civil) polshoogte kwamen nemen. Omdat het papierwerk niet in orde was, zijn beide caracals vervolgens in beslag genomen. Het onderzoek loopt op dit moment nog.Video: Lilo en Stitch naar AAP
Bij AAP verblijven Lilo en Stitch de eerste weken in onze Quarantaine. Hier kunnen ze in alle rust wennen aan hun nieuwe omgeving en kunnen onze dierverzorgers en dierenartsen de twee goed onderzoeken. Na hun quarantaineperiode krijgen ze toegang tot een buitenverblijf.In dit filmpje zie je meer van de redding en hoe Lilo en Stitch bij AAP verblijven.
Caracals in het wild
Caracals komen in het wild voor op de savanne en in de woestijnen van Afrika en West-Azië. Ze leven doorgaans alleen en jagen ’s nachts op hun prooien. Met hun scherpe gezichtsvermogen en zeer goed gehoor, zijn het uitstekende jagers die elke dag tot wel 10 kilometer afleggen.
Tientallen opvangverzoeken
Helaas worden dieren als caracals, maar ook bijvoorbeeld servals, in Europa nog veel aangeschaft om als huisdier gehouden te worden. Ook in Nederland. Wanneer de dieren jong zijn, lijken ze heel schattig. Maar caracals en servals vertonen al gauw instinctief jachtgedrag en worden hierdoor snel “onhandelbaar” voor veel eigenaren. Vervolgens willen ze weer van de dieren af. AAP ontvangt jaarlijks tientallen opvangverzoeken voor dieren als caracals en servals met een huisdierverleden.Naast dat de dieren onhandelbaar worden, zijn de levensbehoeften van caracals en servals dusdanig complex dat hier in een huishouden nauwelijks aan te voldoen is. Dit kan ernstige gezondheids- en gedragsproblemen veroorzaken. Daarnaast krijgen deze dieren als huisdier vaak onjuist voedsel voorgeschoteld, wat ook weer nare gevolgen heeft voor hun gezondheid. Tot slot worden veel van deze dieren zwaarlijvig, omdat ze niet voldoende beweging krijgen.
Positieflijst
Momenteel is het in Nederland al verboden om caracals als huisdier te houden. Vanaf de zomer van 2024, als de nieuwe Nederlandse postieflijst van kracht wordt, is het voor particulieren ook niet meer toegestaan om een serval als huisdier aan te schaffen. Gelukkig maar, want hiermee kan een hoop dierenleed worden voorkomen! Lees hier meer over de positieflijst in Nederland.Alles over caracals
Caracals komen voor in heel Afrika, het Midden-Oosten en op het Indiase subcontinent. Ze leven in droge bossen, op de savanne, gebieden met acaciastruikgewassen, bergsteppen en droge berggebieden tot 2500 meter.