Berberaap Torzan

Berberaap Torzan ingeslapen

Verdrietig nieuws over berberaap Torzan. Onlangs hebben we hem namelijk in moeten slapen. Het was slecht gesteld met de gezondheidheid van de oude berberaap. Tijdens een medische check bleek dat de vergroeiingen in zijn lichaam waren toegenomen. Om hem verder pijn te besparen, is besloten Torzan rustig in te laten slapen.

20 jaar opgesloten zonder soortgenoten

Torzan werd in 2020 gered van een triest bestaan in een kooi op een slaapkamer in België. Hij zat daar maar liefst 20 jaar opgesloten zonder soortgenoten. Zijn eigenaresse voedde hem op alsof het een mensenkind was. Ze gaf hem aardappels, vlees en groente te eten, zong slaapliedjes voor hem en sliep bij hem op de kamer.
Voor een sociaal dier als een berberaap is dit een afschuwelijk bestaan. Berberapen hebben soortgenoten nodig. Door gebrek aan gezonde voeding, zonlicht en beweging had Torzan bovendien diverse lichamelijke vergroeiingen die hem voor de rest van zijn leven tekenden, zo ontdekten onze dierenartsen ook bij AAP.
Torzan tijdens de redding
Berberaap Torzan in de slaapkamer waar hij 20 jaar zonder soortgenoten zat.

Niet meer alleen

Bij AAP hebben onze dierenartsen, dierverzorgers en gedragsdeskundigen er alles aan gedaan om Torzan weer te laten herstellen. We gaven Torzan de liefdevolle en specialistische verzorging die hij nodig had en zo verdiende. Na jarenlange eenzaamheid maakte hij bij AAP voor het eerst kennis met een soortgenoot. De samenvoeging met vrouwtje Chafi bleek een goede match! De twee hadden een hechte band en stonden als duo bekend om de vele knuffels en lange vlooisessies.
Chafi en Torzan
Torzan (rechts) met Chafi.
Veel pijn
De gezondheid van Torzan bleef desondanks altijd een punt van aandacht. Torzan had steeds meer pijnstillers nodig om zich in zijn aangepaste verblijf te kunnen bewegen en verplaatsen. Bij het laatste medische onderzoek bleek dat, ondanks alle goede zorgen, de vergroeiing in zijn benen en wervelkolom helaas toenam. De pijn zou voor Torzan alleen maar erger worden…

Om hem verder lijden te besparen, moesten we helaas besluiten dat het voor hem het beste was om rustig in te slapen.

Torzan is 23 jaar oud geworden. We zijn trots en blij dat we hem nog een mooi leven met een soortgenoot bij AAP konden geven, maar zullen Torzan ontzettend missen.
Video: Torzan's leven

Vraag & antwoord - het overlijden van Torzan

Torzan leed onder andere aan scoliose (kromgroeiing van de wervelkolom), met daardoor spondylose (slijtage van de ruggenwervels) en artrose van zijn heupgewrichten (aandoening aan het kraakbeen in de heupgewrichten). Bovendien had hij (gebogen)kromme benen.
Helaas had Torzan deze ernstig gezondheidsproblemen doordat hij als huisdier werd gehouden en jarenlang niet de juiste zorg en voeding kreeg. De vergroeiingen hadden te maken met slechte voeding, gebrek aan zonlicht en beweging en het langdurig in dezelfde houding zitten.
De vergroeiingen veroorzaakten pijn, stijfheid en onwil om te bewegen. Dit kon je ook goed zien aan de slechte bespiering van zijn benen (vooral linkerbeen). De meest aangetaste heup was bovendien erg smal.
Bij AAP kreeg Torzan een goede pijnbehandeling met een combinatie van 3 pijnstillers (Novacam, Amantadine en Tramadol). Ook had hij een aangepast verblijf.
Om de pijn van zijn zeer misvormde artritisheup te verminderen, hebben we overwogen om een heupkopresectie uit te voeren (hierbij wordt de heupkop en het gewrichtskapsel operatief verwijderd), maar vanwege zijn andere fysieke problemen (waaronder scoliose en spondylose) zou dit helaas niet voldoende zijn om hem zonder pijn en fysieke beperkingen te kunnen laten leven.
Torzan leefde samen met soortgenoot Chafi. Ze hadden een hechte band, hoewel Chafi dominant was over Torzan. Ze deelden dagelijks veel sociale interacties, zoals elkaar knuffelen en vlooien. We hebben nieuwe plannen gemaakt voor Chafi en ze zal binnenkort aan een andere berberaap voorgesteld worden.

Overige berichten