Petitie: AAP en Dierenbescherming willen EU-positieflijst

Onze oproep aan de Europese Unie: ontwikkel een EU-positieflijst en voorkom dat ongeschikte diersoorten in Europese huishoudens terechtkomen! 

In veel Europese landen is het volstrekt legaal om bijvoorbeeld een slingeraap, serval, baviaan of poema als huisdier te hebben. De Europese Unie is een van de grootste afzetmarkten voor exotische diersoorten ter wereld; er bevinden zich miljoenen1 exotische dieren in Europese huishoudens.

De exotische dierenhandel is booming business, maar gaat gepaard met dierenleed en met risico’s voor mens (ziekte-overdracht of verwondingen) en het milieu (minder biodiversiteit). Deze ongereguleerde handel én de risico’s die hieraan verbonden zijn stoppen niet aan de landsgrenzen. Dat betekent dat nationale regulering van de exotische dierenhandel middels de Positieflijst weliswaar een hele belangrijke stap is, maar dat de uiteindelijke oplossing op EU-niveau moet worden gezocht. Een EU-positieflijst, die aangeeft welke diersoorten veilig en geschikt zijn om als huisdier te houden en alle andere diersoorten automatisch verbiedt, is het noodzakelijke sluitstuk om de exotische huisdierenhandel goed en effectief te reguleren. Lees hier meer over wat een positieflijst is.
 


(NL ondertitels beschikbaar)

Petitie
Stichting AAP en de Dierenbescherming hebben daarom een gezamenlijke petitie ingediend bij de Commissie Verzoekschriften van het Europees Parlement. Hiermee roepen we de EU op om een EU-Positieflijst te ontwikkelen. De volledige petitie staat hier en de samenvatting is hier te lezen. Het Europees Parlement zal het verzoekschrift behandelen als deze minstens 2000 steunbetuigingen ontvangt via hun website. En daar hebben we uw hulp bij nodig! Vindt u het ook onacceptabel dat miljoenen exotische dieren wegkwijnen in Europese huishoudens waar zij niet thuishoren? Maakt u zich ook zorgen over de risico’s die de ongereguleerde exotische dierenhandel met zich meebrengt voor de gezondheid van dieren, mensen en het milieu? Teken dan nu onze petitie voor een EU-Positieflijst en help ons om dit onderwerp op de agenda van het Europees Parlement te krijgen.

Ondertekening op de website van het Europees Parlement
Met onderstaand stappenplan maken we het ondertekenen zo eenvoudig mogelijk. Dit kost nog geen 10 minuten. Wij hopen dat u deze tijd voor de dieren vrij wilt maken, want uw ondertekening kan voor hen het verschil betekenen tussen leven in het wild en leven in een kooi!

Stap 1: Klik op deze link om naar de petitie op de website van het Europees Parlement te gaan. U moet eerst een account aanmaken om de petitie te kunnen tekenen. Klik hiervoor op ‘inschrijven’ en vul de verplichte velden in met uw gegevens. (Heeft u al eerder een account aangemaakt om een EU petitie te tekenen, dan kunt u direct deze peitie ondersteunen.)

Stap 2: U ontvangt een registratiebevestiging op het door u opgegeven e-mailadres. Klik op de link in de e-mail om uw registratie te voltooien.

Stap 3: Ga opnieuw naar de website van het Europees Parlement middels deze link en log in. Klik vervolgens rechtsboven op ‘een verzoekschrift ondersteunen’. Ga terug naar de eerste link of typ ‘0786/2020’ in het trefwoordenveld en klik op ‘zoeken’. Kies de titel van het verzoekschrift en klik daarna onderaan de pagina op ‘dit verzoekschrift ondersteunen’. In het volgende scherm, klik op ‘ondersteuning’.

Overige berichten