15 maatregelen om risico op volgende pandemie te verkleinen

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen presenteerden Stichting AAP, IFAW, World Animal Protection, de Dierencoalitie en Stichting SPOTS een actieplan met vijftien maatregelen om de risico’s op een volgende pandemie te verkleinen. Met deze maatregelen roepen de aangesloten dierenwelzijnsorganisaties politici en beleidsmakers op om dieren, de biodiversiteit en de volksgezondheid beter te beschermen.

Virologen waarschuwen al jarenlang voor een pandemie als COVID-19. Ook stellen zij dat deze virusuitbraak niet de laatste zal zijn. Diverse virusuitbraken, waarvan SARS, MERS en Ebola de bekendste zijn, gingen deze pandemie voor. Deze zoönosen springen over van dier op mens, waarbij de meerderheid afkomstig is van wilde dieren. Wereldwijde ontbossing, het verlies van biodiversiteit, de handel in / exploitatie van wilde dieren, klimaatverandering en grootschalige intensieve veehouderij vormen steeds grotere risico’s voor onze gezondheid. Het gevolg is dat er nieuwe zoönosen opduiken en vervolgens pandemieën ontstaan. ”Bescherming van de biodiversiteit en het terugdringen van de handel in wilde dieren zijn twee van de belangrijkste maatregelen die nodig zijn om het risico op een nieuwe wereldwijde gezondheids- en economische crisis te minimaliseren”, aldus Marieke Vreeken, beleidsmedewerker van Stichting AAP.

"Van social distancing naar wildlife distancing.”

Met dit maatregelenpakket reiken de betrokken organisaties; World Animal Protection, International Fund for Animal Welfare (IFAW), Stichting SPOTS en Stichting AAP, politici en beleidsmakers de hand om gezamenlijk te werken aan de bescherming van de biodiversiteit en het terugdringen van de handel in wilde dieren. Het pakket omvat maatregelen voor meer preventief beleid, een betere regulering van de legale handel in wilde dieren en betere handhaving tegen de illegale handel in wilde dieren. Het pakket is aangeboden aan kandidaat-Kamerleden, zodat zij er direct mee aan de slag kunnen na de verkiezingen. Ook zal het pakket worden aangeboden aan de nieuwe regering zodra deze gevormd is. Het volledige pakket is hier te lezen en een samenvatting is hier beschikbaar.

Overige berichten