Vind jouw dierenkandidaat

Met de Tweede Kamerverkiezingen voor de deur lanceert AAP samen met de andere dierwelzijnsorganisaties van de Dierencoalitie een handige keuzehulp. Op wieisjouwdierenkandidaat.nl komt de kiezer erachter wie zijn of haar dierenkandidaat is. Alle kandidaat-Kamerleden konden hun steun uitspreken voor veertien stellingen. Zoals: ‘het afschaffen van het houden van dieren in kooien in de veehouderij’, ‘het stoppen van de plezierjacht’ of ‘het verbeteren van het toezicht en handhaving op dierenwelzijn door meer budget en capaciteit’.

Online geeft de kiezer aan welke stellingen voor hem of haar belangrijk zijn, waarna de beste dierenkandidaten naar voren komen. Met dit initiatief hoopt de Dierencoalitie zoveel mogelijk diervriendelijke politici in de Tweede Kamer te krijgen. Verschillende kandidaten van PvdD, D66, GroenLinks, PvdA, ChristenUnie, 50Plus, SGP, SP en JA21 hebben hun steun uitgesproken voor (een deel van) de stellingen. AAP is blij met het resultaat. De overweldigende steun voor de stellingen is hoopvol en toont dat kandidaat-Kamerleden de noodzaak zien voor meer en betere bescherming van dieren.

Helaas lieten CDA, VVD, PVV, FvD en Denk weten niet te willen reageren of bleef het stil. Heel teleurstellend uiteraard dat er binnen grote partijen als het VVD of CDA geen kandidaat is die zich voor dierenwelzijn wil uitspreken. De steun van deze partijen is hard nodig om betekenisvolle stappen op het gebied van dierenwelzijn te zetten. Zonder deze steun is het de vraag of er op termijn voldoende zal veranderen. Bij andere potentiële regeringspartijen zien we die ontwikkeling wel; een betere bescherming van dieren maakt gelukkig steeds meer onderdeel uit van de politieke speerpunten.

Overige berichten