Tijgers redden

Onderzoek onthult duistere handel in tijgers in Europa

Uit onderzoek van onze Italiaanse partner LAV blijkt dat Italië, samen met Frankrijk, marktleider is in de handel en fokkerij van tijgers in Europa. Naar schatting wordt maar liefst 85% van alle grote katachtigen in Europa in deze landen gehouden. Ook tijgers Softi, Toph, Aqua, Merida en Sanson, die in 2019 onderschept werden tijdens een transport van Italië naar Rusland, komen uit deze legale maar gruwelijke industrie.

Onderstaande video werd gemaakt met beelden die LAV anoniem ontving. De undercover opnames tonen een schimmig systeem dat kan blijven bestaan door de gebrekkige huidige wetgeving. Net als LAV vindt AAP het onacceptabel dat tijgers, wereldwijd bedreigde en beschermde dieren, in Europa verhandeld en vervoerd kunnen worden als goederen. Vaak in krappe kooien geperst en slecht behandeld.

(Zet YouTube ondertiteling aan voor Nederlandse ondertitels)

Trucje

De beelden schetsen hoe fokkerijen van grote katachtigen in Italië te werk gaan. Een eigenaar legt geduldig uit hoe eenvoudig het is om legaal circuswagens vol leeuwen en tijgers te ‘parkeren’ op het land van mensen die de dieren zogenaamd een paar maanden exposeren. In werkelijkheid wordt dit trucje keer op keer na een korte pauze herhaald, zodat de dieren opgesloten blijven in te kleine kooien tot iemand ze wil huren of hebben. Dan worden deze tijgers naar een triest bestaan als attractie, huisdier of erger verscheept.

Geolied systeem

Uit recent onderzoek en maandenlange inventarisaties door verschillende organisaties blijkt dat, zelfs bij Italiaanse autoriteiten, niet bekend is hoeveel tijgers er in het land gehouden worden. Kennis is onvolledig en cijfers komen niet in de buurt van de aantallen die LAV heeft vastgesteld. Door gaten in de wetgeving kon het geoliede systeem ontstaan dat het mogelijk maakt dat een paar circusfamilies met hun vergunning tijgers en andere beschermde dieren fokken, verhandelen, verhuren, uitlenen en exporteren.
Tijger Softi overleefde het transport en is nu veilig bij AAP
Handelswaar
Er zijn naar schatting nog zo’n 12.000 tijgers in de hele wereld, waarvan er 3.900 in het wild leven en de resterende 8.100 in gevangenschap worden gehouden. Er is een opmerkelijk verschil tussen de dieren die in de vrije natuur leven en de dieren in gevangenschap. Wilde tijgers genieten maximale wettelijke bescherming (ook al worden ze altijd bedreigd door stropers en handelaren) maar tijgerwelpjes die in gevangenschap worden geboren, hebben geen enkel recht en zijn volgens internationale handelswetten niet meer dan goederen.

Ongecontroleerd
Deze gefokte tijgers worden daarom ook wel ‘tweederangs tijgers’ genoemd, wat aangeeft hoe weinig rechten ze hebben en hoe weinig voorwaarden er aan hun verzorging en bescherming gesteld worden. Deze dieren zijn overgeleverd aan een gevestigd en ongecontroleerd systeem van handelaren die binnen de vage grenzen van de wet kunnen sollen met dierenlevens. Nieuwe wetgeving tegen de risico’s van zoönosen, die deze maand werd goedgekeurd door de Italiaanse overheid, gaat hopelijk snel verandering brengen. De wet die preventieve maatregelen tegen overdraagbare dierziekten moet gaan regelen bevat onder meer een verbod op importeren, fokken of bezitten van wilde exotische dieren. AAP steunt LAV in hun oproep aan de minister om deze wet in werking te stellen om deze praktijken uit te bannen.

Bron: LAV

Overige berichten