Circus lions France

Laatste leeuwen van Franse leeuwentemmer naar AAP

Twee oude leeuwen die vrijwel hun hele leven in circussen hebben moeten optreden, zijn vanmorgen aangekomen in het Spaanse opvangcentrum van Stichting AAP.

King en Ngala, een broer en zus van 20 jaar oud, werden gisteren in zorgelijke toestand aangetroffen in een kale circuswagen in Zuidwest-Frankrijk. Ze kregen niet de zorg die ze nodig hebben sinds hun eigenaar, een Franse leeuwentemmer, in geldproblemen raakte.

Quarantaine

Voorlopig wordt het tweetal in quarantaine onderzocht en geobserveerd door de specialisten van AAP, die de leeuwen heel graag nog een paar jaar rust en liefdevolle zorg willen bieden.

Video: Leeuwen King en Ngala gered

Circusleeuwen Frankrijk
Oude leeuwen King en Ngala in de circustrailer.

“Het is nauwelijks voor te stellen wat een stressvol leven deze dieren hebben gehad. Jaar in jaar uit, dag in dag uit zo'n tent ingejaagd worden waar joelende mensen toekijken hoe ze, doodsbang van de zweep en de herrie uit de speakers, door hoepels moeten springen en in onnatuurlijke houdingen moeten staan. Nooit hebben ze de kans gekregen om te zijn wat ze écht zijn en te doen wat ze hóren te doen. Het Franse circusverbod, dat in 2021 bepaalde dat de fok en handel in wilde dieren voor reizende voorstellingen binnen twee jaar verboden werd, helpt nu om deze dieren hopelijk nog een paar waardige jaren te bieden. We gaan King en Ngala tot een voorbeeld stellen voor de hele EU: het is echt hoog tijd om een streep onder deze barbaarse, ouderwetse vorm van vermaak te zetten. Dieren zo tekortdoen kan echt niet meer.”

Redding leeuwen Frankrijk

Beide leeuwen werden zo snel mogelijk naar ons opvangcentrum in Spanje gebracht. Hier kan ons team van specialisten de dieren verder onderzoeken.

Sterk vermagerd

Het medische rapport over hun conditie volgt binnenkort, maar het team heeft al wel gezien dat King en Ngala veel te weinig spieren hebben. Ze zijn vermagerd, zakken door hun poten en Ngala lijkt een flinke infectie of staar aan een oog te hebben.

Leeuw Frankrijk
Het linkeroog van Ngala lijkt ernstig aangetast door een infectie
Gered met trauma’s
Deze twee oude leeuwen behoren met hun trauma’s tot de overgrote meerderheid van circusdieren die met een of meerdere trauma’s gered wordt. Uit het eerdere onderzoeksrapport ‘The Darkness behind the Spotlight’ bleek dat maar liefst 89% van alle bij AAP opgevangen circusdieren lijdt aan een trauma wat is toe te schrijven aan hun verleden. Dat kunnen zowel fysieke- als geestelijke beschadigingen zijn, vaak ook een combinatie van beide.

Help met een donatie

Een nieuw leven gaat nu beginnen stokoude leeuwen King en Ngala. Wij kunnen alle hulp voor hun verzorging bij AAP heel goed gebruiken!

Overige berichten