Luipaard Brave

Getraumatiseerde luipaard Brave uit Oekraïne naar AAP gebracht

De vier jaar oude luipaard Brave is eerder vandaag vanuit Oekraïne bij ons opvangcentrum in Spanje aangekomen. Bij AAP kan Brave herstellen van traumatische stress die hij heeft opgelopen.

Brave werd onder erbarmelijke omstandigheden aangetroffen; hij was uitgedroogd, ondervoed en vertoonde extreme stress.

Achtergelaten zonder
voedsel of water

Alles wijst erop dat Brave aan zijn lot werd overgelaten door zijn eigenaar, die waarschijnlijk werd geëvacueerd. De mannetjesluipaard werd ontdekt door militaire vrijwilligers in de stad Svatove in de regio Luhansk.

Brave zat daar zonder voedsel of water op een privéterrein totdat hij afgelopen december naar het opvangcentrum Wild Animal Rescue werd gebracht. AAP heeft eerder met deze organisatie samengewerkt voor andere reddingsacties.

Luipaard Brave
Luipaard Brave in zijn verblijf in Oekraïne.

Tijd voor herstel

Nadat Brave was bijgekomen van de eerste reddingsactie en alle benodigde vergunningen rond gereed waren, reisde AAP afgelopen af naar de Oekraïense grens om het dier op te halen. Na een rit van meer dan 3000 km kwam de luipaard uiteindelijk aan in ons opvangcentrum in Spanje. Hier kan hij in alle rust bijkomen van wat hij heeft meegemaakt en helpen we hem zo goed mogelijk te herstellen van zijn traumatische verleden. Brave is het twaalfde dier dat AAP uit Oekraïne heeft. Eerder vingen we al na negen leeuwen, een lampongaap en een Afrikaanse wilde hond op,allemaal uit particulier bezit.
Luipaard Brave
Luipaard Brave angstig in zijn transportkist, onderweg naar AAP.

"Een luipaard zou nooit moeten leven als huisdier, laat staan aan zijn lot worden overgelaten midden in een oorlog, opgesloten zonder voedsel of water. We zullen al onze ervaring en middelen inzetten om Brave te helpen herstellen van zijn trauma’s, en hem na deze lange reis de rust en zorg te geven die hij verdient."

Positieflijst in Europa

AAP pleit al jaren op Europees niveau voor een positieflijst om het bezit van ongeschikte exotische huisdieren tegen te gaan. Hiermee kan een hoop dierenleed worden voorkomen!

Overige berichten