Baviaan Kaki

Eenzaam bestaan circusbaviaan Kaki eindelijk voorbij

Bij AAP hebben we al bijna 50 jaar ervaring met het redden van dieren uit een noodlottig bestaan. We hebben vreselijke, ellendige dingen gezien. Toch werden we weer stil toen we vanmorgen met ons team bij een Frans circus kwamen om een eenzame baviaan weg te halen.
Achterin een aanhanger stond een kleine kooi met daarin de onrustige Kaki. Zoveel mensen had hij al jaren niet meer gezien. Twee jaar geleden stierf het vrouwtje waarmee hij de circuswagen deelde. Sindsdien was hij het enige wilde dier van het circus. Wat een verschrikking als je bedenkt dat bavianen in de natuur in hele grote groepen leven. Het bleek nog erger: Kaki was al zeker drie jaar zijn kooi niet uit geweest…

Kaki heeft veel te lang op zijn redding moeten wachten. Al in 2014 werden we gebeld door een bezorgde vrouw, die de bavianen in het circus had gezien en geschrokken was hoe ze eraan toe waren. Bij de dieren lag zelfs een jong dat al zeker een week dood was. Helaas heeft ze ons nooit de toegezegde foto’s en video’s gestuurd en lukte het ons niet om iets voor de apen te doen. De wilde dieren, waaronder ook leeuwen, werden legaal gehouden door het circus. Zonder bewijs van verwaarlozing stonden we met lege handen.

Laatst overgebleven dier

Tot in maart dit jaar. Een contactpersoon in Frankrijk berichtte ons over een eenzame 13-jarige baviaan in het bewuste Franse circus: Kaki. De ernstig zieke circusbaas had veel wilde dieren de afgelopen jaren al aan andere circussen gegeven. Zoals leeuwin Savannah, die in 2016 in beslag werd genomen omdat het circus dat haar overnam geen vergunning had. Savannah werd door AAP opgevangen en vond een maatje in leeuw Gondar. Deze week konden we hen samen herplaatsen naar een prachtig verblijf in een Spaanse dierentuin. We kunnen niet wachten tot we Kaki ook zo’n nieuw leven kunnen bieden!
Kaki vlak voor vertrek naar AAP

Tragisch bestaan

We weten niet veel over het leven van Kaki, maar wel dat hij nooit een baviaanwaardig leven heeft gehad. Hij werd in 2007 geboren in een slechte Franse dierentuin, overgeplaatst naar een groot Frans circus en eindigde in het circus waar hij nu al jaren opgesloten zit. De laatste keer dat hij een groep bavianen heeft gezien kan wel tien jaar geleden zijn. Hoe hij contact moet maken met andere mannetjes weet hij dan ook niet. Het is zo pijnlijk om zo’n sociaal dier te zien wat opnieuw zal moeten leren samen te leven.

Kaki gaat een lang traject in wat begint met de verplichte quarantaine.  Daarna gaan onze specialisten hem helpen weer baviaan te zijn. Dat gaat gezien zijn tragische verleden waarschijnlijk met vallen en opstaan. Maar één ding is zeker: Kaki hoeft nooit meer die kooi in.

Overige berichten