Cartoons tegen dierenleed op reis

Deze zomervakantie waarschuwen we samen met World Animal Protection en Stichting SPOTS extra dringend voor vermaak met wilde dieren. We vrezen dat attracties met wilde dieren extra aantrekkelijk worden gemaakt om door de coronacrisis gemiste inkomsten te compenseren. Geholpen door cartoonisten Ruben L. Oppenheimer, Len Munnik en Emma Ringelding starten we daarom opnieuw een bewustwordingsactie over dierenleed op reis.

Het toerisme was vorig jaar compleet weggevallen op veel verre bestemmingen. Toeristische plekken waar wilde dieren worden uitgebuit zullen dit jaar misgelopen inkomsten willen terugverdienen. We hopen dat vakantiegangers zich niet laten misleiden en toch ongewild bijdragen aan het soms onzichtbare leed. Door te betalen voor attracties met wilde dieren, houd je deze industrie juist in stand. Er moet een einde aan komen.

Actie met cartoons
We vragen voor het vijfde jaar op rij aandacht voor vermaak met wilde dieren op reis. Dit jaar met de hulp van bekende cartoonisten Ruben Oppenheimer, Len Munnik en Emma Ringelding. Zij brengen met hun cartoons in beeld wat er mis is met vermaak met wilde dieren. Len Munnik: ’Het is belangrijk dat mensen weten wat hier achter schuilt. Als cartoonist hoop ik door mijn deelname een steentje bij te dragen aan bewustwording hierover’. Illustrator Emma Ringelding: ‘Van vermaak met aapjes tot een leeuwenselfie of zwemmen met dolfijnen – het is allemaal even triest. Dierenleed als leuke attractie op reis moet stoppen.’

De cartoons kunnen online gedeeld worden op de campagnesite www.diervriendelijkopreis.nl. Daar kunnen creatieve tekenaars ook eigen creaties insturen over vermaak met wilde dieren. Uiteraard ontbreekt een pagina vol do’s en don’ts niet om meer reizigers te informeren.

 

Het is uiteraard bizar dat dergelijke bewustwordingsacties nog nodig zijn. Toch worden nog altijd mensen misleid om activiteiten met wilde dieren te ondernemen. Het lijkt leuk, en wat kan er mis mee zijn als de dieren goed worden verzorgd? Maar trap er niet in. Hoe goed het soms ook lijkt; het is foute boel als je als toerist direct contact kunt hebben met een wild dier, of een show kunt bekijken waarbij wilde dieren kunstjes moeten doen.

Tips voor een diervriendelijke vakantie
Dagelijks lijden meer dan 550.000 wilde dieren onder het toerisme. Leeuwen, apen, olifanten, dolfijnen en andere wilde dieren worden wereldwijd mishandeld voor toerismedoeleinden. Van wandelen met leeuwen tot een foto met een aapje, olifanten wassen en dolfijnenshows. Nog altijd groeit deze vorm van dierenmishandeling; jaarlijks gaat er naar schatting 250 miljard dollar in om.

Let vooral op de volgende punten:

  • Ga niet op de foto met een wild dier
  • Knuffel, wandel of zwem niet met wilde dieren
  • Vermijd plekken waar je olifanten kunt wassen of voeren, of op ze kunt rijden
  • Bezoek geen shows waarin wilde dieren kunstjes doen
  • Bezoek alleen echt diervriendelijke opvangcentra, waar geen interactie met wilde dieren mogelijk is
  • Als je wilde dieren wilt zien, bewonder ze dan van gepaste afstand in het wild, zonder ze te verstoren.
    → Lees verder op de campagnepagina.
 

 

Overige berichten