Recordaantal degoes uit huiskamer gered

Vandaag hebben we meer dan 120 degoes weggehaald uit een woning in het Gooi en naar ons opvangcentrum in Almere gebracht. Een absoluut record voor Stichting AAP, waar we nu alle zeilen bijzetten om alle dieren de nodige zorg te bieden. Degoes zijn populair, maar wat ons betreft ongeschikt om door eenieder als huisdier te worden gehouden. Dit geval bewijst wederom dat dierenwelzijn snel in het gedrang komt als exotische dieren zonder de nodige kennis en voorzieningen gehouden worden.

De melding kwam binnen via een inspecteur van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID). Naar verluidt begonnen de eigenaren een aantal jaar geleden met één koppeltje. Door de nestjes bij elkaar te laten kon de groep uitgroeien tot meer dan honderdtwintig dieren, later verdeeld over een grote kooi en zeven glazen aquarium- en terrariumbakken. Glazen behuizing is ongeschikt voor degoes, die moeten kunnen klimmen, klauteren, springen en zichzelf kunnen verstoppen.

Blind

De bakken zorgde ook voor te weinig ventilatie, vertelt collega Frank Vugts die bij de redding was: “De geur van ruim 120 degoes was overweldigend. Zoveel dieren bij elkaar, dat gaat gewoon niet goed. Sommige dieren hebben wondjes, ontstekingen of missen hun staart, maar dat kon erger. Zorgelijker is het voer wat ze kregen. Degoes komen uit het ruige Chileense landschap en het is al snel te veel, te vet en te zoet. Dat zorgt voor darmstoornissen, gebitsproblemen en diabetes, waar ze blind van kunnen worden. Bij het meenemen hoorden we al alarmroepen, afkomstig van dieren die niet meer zien wat er gebeurt. Dat ze weg zijn is een grote opluchting voor de eigenaren, maar is vooral goed voor de dieren zelf.”

"Nu kunnen we ze eindelijk de ruimte en zorg bieden die ze nodig hebben!"

Alles of niets

De eigenaren wilden eerst een klein aantal dieren houden om hun hobby voort te zetten, maar dat is tegen het opvangbeleid van AAP. Er moet een eind komen aan het verhandelen van deze gevoelige exotische dieren, dus moest men akkoord gaan met het afstaan van alle dieren. We proberen de enorme groep degoes na de verplichte quarantaineperiode deels onder te brengen bij opvangpartners elders in Europa. Om die periode door te komen vragen we het publiek te doneren voor speeltjes en verrijking voor de dieren.

Positieflijst
Deze redding pleit wederom voor de snelle invoer van een positieflijst voor huis- en hobbydieren, waar AAP zich al decennia sterk voor maakt. Alleen dieren die door eenieder zonder veel moeite, zonder aantasting van dierenwelzijn en zonder grote risico’s op ziektes te houden zijn verdienen een plek op de positieflijst. Vanwege de complexe behoeften en eisen aan huisvesting en voeding hoort de degoe daar wat ons betreft niet op.
De degoes werden in grote groepen gehouden in kleine aquariumbakken.

Overige berichten