makaak bij AAP

BBC onthult ernstige mishandeling babyapen op internet – wat kun jij doen tegen online dierenleed?

Onderzoeksjournalisten van de BBC hebben een netwerk blootgelegd dat online video’s verkocht waarin babyaapjes werden mishandeld, gemarteld en gedood. De video’s werden gemaakt in Indonesië en andere Aziatische landen, op bestelling van opdrachtgevers in de VS en het Verenigd Koninkrijk. Vervolgens werden de beelden verkocht aan bezoekers van chatgroepen op Telegram.

Volgens de BBC zijn er wereldwijd zeker twintig mensen opgepakt en loopt er een internationaal onderzoek naar de makers, verspreiders en afnemers van deze filmpjes. De twee voornaamste martelaars zijn inmiddels in Indonesië opgepakt.

AAP is diep geschokt door het gruwelijke en misselijkmakende nieuws, maar helaas komt (online) dierenleed vaker voor: het internet en social media staan vol met allerlei video’s waarop dierenleed is te zien.

Wat kan AAP doen tegen online dierenleed?

Bij AAP krijgen we regelmatig de vraag wat we tegen dierenleed op internet en social media kunnen doen. Als duidelijk is waar de video is gemaakt en als het dierenleed nog actueel is, dan kijken we samen met collega-organisaties in binnen- en buitenland hoe we het dier, of de dieren, het beste kunnen helpen.

Helaas kunnen we er in de meeste gevallen echter weinig aan doen. Niet alleen omdat het vaak moeilijk te achterhalen is waar de video is gemaakt, maar ook om dat het vaak om dierenleed buiten Europa gaat, zoals in Azië. Wij kunnen dan niet veel betekenen, omdat wij daar niet werkzaam zijn en ons netwerk daar beperkt is. Ook gelden daar andere regels.
Wat kun jij zelf doen?

Zie jij een video met dierenleed? Rapporteer dit dan op de site of het platform waarop de video is te zien. Op deze manier laat je weten dat je tegen dierenleed bent en dat je deze beelden niet wilt zien. Ook kun je de video rapporteren aan AAP.

Ben je getuige van dierenleed buiten Europa? Meld het dierenleed dan bij een dierenwelzijnsorganisatie die werkzaam is in het betreffende land. Hier kun je per onderwerp en per land opzoeken bij welke organisatie je terechtkunt.

Lees hier de reactie van AAP op het gruwelijke nieuws in een artikel van het AD. Let op: het artikel bevat schokkende beelden.

Overige berichten