Dierenleed
op internet
en social media

Aap te koop

Het komt regelmatig voor: online advertenties waarin een aap te koop wordt aangeboden, zoals op Marktplaats of Facebook. Gelukkig gaat het in veruit de meeste gevallen om oplichting.

De advertenties van oplichters zijn vaak te herkennen aan slecht taalgebruik. Je kunt het ook checken door de gebruikte afbeelding in de advertentie op te zoeken met Google Image Search (via de rechtermuisknop).

Als in de resultaten veel buitenlandse advertenties verschijnen, kun je ervan uitgaan dat het om oplichting gaat en dat het dier niet echt te koop staat.

Kapucijnaapje te koop op internet.
Wat jij kunt doen
Gaat het om oplichting? Rapporteer de advertentie dan op de site waarop de advertentie staat. Ook kun je de advertentie melden bij de politie via 0900-8844.

Is de advertentie waarschijnlijk echt? Neem dan contact op met de dierenpolitie via 144 (red een dier) of meld misdaad anoniem: 0800-7000. We zouden het fijn vinden als je de advertentie ook bij AAP wilt melden, zodat wij van de situatie op de hoogte zijn.

Andere dieren te koop

Zie jij een dier te koop staan of gehouden worden, waarbij je twijfelt of dit wel mag? Bijvoorbeeld een witbuikegel, savannahkat of een prairiehondje? Het Nederlandse Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit werkt aan een lijst met diersoorten die veilig en geschikt zijn als huisdier. Straks mogen alleen de soorten die op deze lijst staan verkocht of gehouden worden in Nederland – heel overzichtelijk dus. Totdat die lijst er is, zijn bijna alle diersoorten nog toegestaan als huisdier. Wel zijn de zoogdieren op deze lijst al verboden in Nederland, op grond van bestaande natuurbeschermingswetgeving. Dit zijn wilde dieren die met uitsterven bedreigd worden of exotische dieren die inheemse fauna kunnen verdringen. Bekijk de lijst met verboden zoogdiersoorten in Nederland hier.

Wat jij kunt doen

Staat het dier niet op de lijst, dan is de verkoop van dit dier verboden. Neem dan contact op met de dierenpolitie via 144 (red een dier) of meld misdaad anoniem: 0800-7000. We zouden het fijn vinden als je de advertentie ook bij AAP wilt melden, zodat wij van de situatie op de hoogte zijn.

Video's met dierenleed

Op internet en social media staan veel video’s waarop dierenleed te zien is. Bijvoorbeeld een uitgehongerde tijger in een dierentuin of een aap met kleren aan die dansjes moet doen. Bij AAP krijgen we regelmatig de vraag of wij daar iets aan kunnen doen.

Wat AAP kan doen
Als duidelijk is waar de video gemaakt is en als het dierenleed nog actueel is (vaak zijn de video’s die rondgaan al flink gedateerd), dan kijken wij samen met collega-organisaties in binnen– en buitenland hoe we het dier (of de dieren) het beste kunnen helpen.

Helaas kunnen we er in de meeste gevallen weinig aan doen. Het is namelijk moeilijk te achterhalen op welke locatie de video’s zijn gemaakt. Ook gaat het vaak om dierenleed buiten Europa, zoals in Azië. Wij kunnen dan niet veel betekenen, omdat wij daar niet werkzaam zijn en ons netwerk daar beperkt is. Ook gelden daar heel andere regels.

Wat jij kunt doen
Je kunt de video met het dierenleed rapporteren op de site waar de video is geplaatst. Op deze manier laat je weten dat jij tegen dierenleed bent en dat je de beelden niet wilt zien. Ook kun je de video rapporteren aan AAP.

Live video's met dierenleed

Zie jij op social media een live video van iemand met een aap als huisdier? Of zie jij ander soort dierenleed in een live video?

Wat jij kunt doen
Neem alsjeblieft de live video op met je telefoon, zodat de beelden niet verloren gaan. Je kunt vervolgens een melding doen bij de dierenpolitie via 144 (red een dier) of via meld misdaad anoniem: 0800-7000. De politie zal jouw melding in behandeling nemen.

We zouden het fijn vinden als je de advertentie ook bij AAP wilt melden, zodat wij van de situatie op de hoogte zijn. Dankjewel voor je oplettendheid!

Adopteer een dier

Mainz

werd als huisdier gehouden
Adopteer voor 7,- per maand

Kalila

werd als baby gevonden in het bos
Adopteer voor 12,50 per maand

Flori

als huisdier gehouden in een kleine flat Adopteer voor 19,- per maand