Serval misstanden

AAP geschokt door misstanden bij grote Nederlandse servalfokker

Tijdens een undercoveractie van dierenbeschermingsorganisatie House of Animals is naar verluidt de grootste servalfokker van Europa ontmaskerd. In een schokkende reportage is te zien hoe 20 servals en 80 andere katten onder erbarmelijke omstandigheden worden gehouden.

House of Animals startte het onderzoek naar aanleiding van verschillende alarmerende meldingen van eigenaren en doet aangifte wegens dierenmishandeling en meerdere overtredingen van de Wet Dieren.
Servals kattenbakken
De kattenbakken zijn overvol, er liggen stukken rottend vlees in de verblijven, waar de maden over de grond kruipen.

Servals promoten in een talkshow

In november 2022 was deze fokker nog te gast bij het televisieprogramma Beau, om het houden van servals als huisdier te promoten. Gelukkig kreeg AAP-directeur David van Gennep de kans om in de uitzending duidelijk te maken dat servals juist allesbehalve geschikt zijn om als huisdier te houden en te pleiten voor de spoedige invoering van de positieflijst in Nederland. Alle diersoorten die níet op deze lijst staan, zoals de serval, zijn dan automatisch níet toegestaan om te verhandelen of als huisdier te houden. Dit dierenleed moet nu stoppen.

Slechte hygiëne en besmettelijke ziektes

De reportage laat zien dat het met de hygiëne op het bedrijf van deze fokker en zijn partner ronduit slecht is gesteld: de dieren leven in kooien in een donkere loods, de kattenbakken zijn overvol en er liggen stukken rottend vlees in de verblijven. De maden kruipen over de grond. Ook blijkt dat er kittens werden verkocht met besmettelijke ziektes, zoals niesziekte, schimmel en FIP. Bovendien werden sommige kittens vlak na de geboorte al bij hun moeder weggehaald en soms al met 10 dagen oud verkocht. Dit is bij wet verboden. Wat de situatie nog schrijnender maakt, is dat de partner van de fokker dierenarts is.
Stichting AAP geschokt
AAP is geschokt door de misstanden die House of Animals heeft aangetoond, en opgelucht dat deze fokker nu is ontmaskerd. Niet alleen omdat er hierdoor iets kan worden gedaan aan het leed van deze dieren, maar ook omdat dit trieste verhaal laat zien hoe een ‘hobby’ uit de hand kan lopen, én het belang van een snelle invoering van de nieuwe Nederlandse positieflijst duidelijk maakt.
Servals bij AAP
AAP kan niet wachten tot de positieflijst in 2024 wordt ingevoerd. We worden namelijk overspoeld met opvangverzoeken van mensen die spijt hebben van hun aankoop en van hun serval af willen. In de afgelopen drie jaar kregen we meer dan 100 opvangverzoeken voor servals van Nederlandse eigenaren. Veel mensen realiseren zich niet dat een schattige servalkitten uitgroeit tot een volwassen roofdier met scherpe tanden klauwen, en dat deze dieren allesbehalve geschikt zijn om als huisdier te houden. Ook zien we dat het vaak misgaat met de verzorging van deze dieren. Zo liepen servalwelpjes Xirus en Tafkap door verkeerde voeding ernstige calciumtekorten op, waardoor hun botten kromgroeiden.

Overige berichten