Nederlandse positieflijst uitgesteld

Tegenvaller: invoering Nederlandse positieflijst uitgesteld 

AAP pleit al jaren voor de invoering van een positieflijst om particulier bezit van ongeschikte diersoorten tegen te gaan. Op de lijst (ook wel huis- en hobbydierenlijst genoemd) staan zoogdiersoorten die veilig en geschikt zijn bevonden door onafhankelijke experts om als huis- of hobbydier te houden. Alle diersoorten die níet op de lijst staan, zijn daarmee automatisch níet meer toegestaan om door particuliere eigenaren te worden gehouden.

Mede dankzij de inzet van AAP was het in de zomer van 2022 dan eindelijk zover en presenteerde de Nederlandse overheid de nieuwe positieflijst voor huisdieren. Een enorme mijlpaal!

Meer tijd nodig

De lijst zou (oorspronkelijk) worden ingevoerd op 1 januari 2024, maar afgelopen juni werd de Tweede Kamer door Minister Adema geïnformeerd dat er meer tijd nodig is. Onder andere om een uitvoerings- en handhavingstoets te laten uitvoeren door handhavende organisaties, en om het ontwerpbesluit voor te leggen aan de Europese Commissie. De invoering wordt daarom uitgesteld naar 1 juli 2024.
Serval Ogir
Serval Ogir werd als huisdier gehouden op een flat in Rotterdam. Na 1 juli 2024 mogen servals niet meer door particulieren als huisdier worden aangeschaft.

Problemen exotische huisdieren

Bij AAP betreuren we dit zoveelste onverwachte besluit tot uitstel: we moeten geduldig blijven, maar wat ons betreft kan deze positieflijst niet snel genoeg worden ingevoerd. We worden namelijk overspoeld met opvangverzoeken en weten helaas maar al te goed wat voor problemen het houden van ongeschikte exotische huisdieren met zich mee kan brengen. We blijven de ontwikkelingen rondom de positieflijst uiteraard volgen.

Overige berichten