AAP biedt hulp aan voor slingeraap in gesloten dierentuin

Gisteravond werd in een uitzending van StukTV aandacht besteed aan een gesloten dierentuin in Wassenaar. De dierentuin bleek minder verlaten dan gedacht toen de presentatoren een slingeraap in één van de verblijven ontdekten. Zij schrokken hier begrijpelijkerwijs van en namen contact op met Stichting AAP.

Ook wij schrokken in eerste instantie van de beelden en zijn direct navraag gaan doen. De zaak bleek al langer bekend bij onze afdeling Rescue. In het verleden hebben we regelmatig contact gehad met de eigenaar en autoriteiten over deze situatie. Volgens onze laatste informatie gaat het om twee slingerapen op leeftijd en beschikken de eigenaren over de juiste papieren. De dieren zouden sociaal gehuisvest zijn en goed verzorgd worden. Deze informatie kan echter achterhaald zijn.

Op de beelden van StukTV lijkt het namelijk nog maar om één slingeraap te gaan. We hebben daarom opnieuw contact gezocht met de eigenaren. Zij waren echter niet bereid om ons te woord te staan. Via deze weg willen we daarom nogmaals laten weten dat we heel graag samen naar een gepaste oplossing willen zoeken als het dier inderdaad alleen is overgebleven.

Dierenwelzijn staat bij AAP altijd voorop. Daarom hebben we ook contact opgenomen met de verantwoordelijke instanties. We hebben hen gevraagd (opnieuw) te beoordelen of het welzijn van de slingeraap of –apen geborgd is. Tevens bieden we onze expertise aan om de overheid hierin bij te staan. En indien nodig zijn we bereid het dier of dieren op te vangen.

UPDATE: Na ons telefoontje laat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) weten op zeer korte termijn de situatie van de slingeraap te inspecteren.

UPDATE 7 maart: Naar aanleiding van de vele reacties op de reportage van StukTV en op verzoek van Stichting AAP, hebben de NVWA en de Dierenpolitie vrijdag een inspectie uitgevoerd bij het park. Daarbij is gebleken dat het dier goed wordt verzorgd en dat het verblijf in orde is. Helaas is de partner van de oude aap vorig jaar inderdaad overleden. Het is voor een slingeraap, een sociaal dier, natuurlijk beter om met soortgenoten samen te leven. Maar dat is in dit geval ingewikkeld: de kans dat op korte termijn een geschikte nieuwe partner gevonden kan worden is bijzonder klein. Op dit moment lijkt de huidige situatie daarom het beste.

De slingeraap in de uitzending van StukTV.

Overige berichten