Marley en Elsa: verkocht aan de hoogste bieder

Bij Stichting AAP kwam een onwerkelijk bericht binnen: in Duitsland bleek een man twee leeuwtjes in huis te hebben. Toen AAP hierover hoorde, boden we direct onze hulp aan bij de Duitse overheid. Inmiddels zijn de leeuwtjes, na een ongelooflijk stressvol begin van hun leven, veilig bij AAP gearriveerd.

AAP-directeur David van Gennep: “Deze dieren hebben in hun korte leven meer van Europa gezien dan de gemiddelde wereldburger. Nu is het tijd voor rust.”

Ondanks hun jonge leeftijd, hebben welpjes Marley en Elsa al veel meegemaakt. Toen ze nog maar net het levenslicht hadden gezien, werden zij bij hun moeder weggerukt. Nauwelijks van de schrik bekomen, begonnen ze aan hun lange reis van Roemenië naar Duitsland. Van Gennep: “Het is bijna onvoorstelbaar dat dit anno 2016 nog gebeurt, maar de twee welpjes werden te koop aangeboden op het internet. Uiteindelijk zijn ze verkocht aan de hoogste bieder.” Zo ging een bizarre jongensdroom in vervulling, over de rug van twee onschuldige leeuwtjes.

Doodsbang
Eenmaal in Duitsland werden Marley en Elsa weggestopt in een klein kamertje in huis. De twee ondernemende welpjes waren hier duidelijk niet van gediend en wisten al snel te ontsnappen. Omstanders troffen de doodsbange kleintjes aan en schakelden de hulp in van de brandweer. Die wist zowel de omstanders als de leeuwtjes te kalmeren en bracht de dieren terug naar hun eigenaar. Dat de welpen zo angstig waren, is logisch, aldus van Gennep. “Marley en Elsa zijn veel te jong bij hun moeder weggehaald en sindsdien zijn ze van hot naar gesjouwd. Dat levert ontzettend veel stress op voor zulke dieren.” Met name Elsa is erg angstig. Zij kruipt vaak weg achter de grotere Marley, terwijl hij haar zo goed mogelijk probeert te beschermen.

Welpjes Marley en Elsa, nog in Duitsland

Wellicht door deze ontsnapping kregen de autoriteiten uiteindelijk lucht van de situatie. De eigenaar bleek niet over de juiste papieren te beschikken, waarna Marley en Elsa in beslag werden genomen. Een heel goede ontwikkeling, maar dat bracht wel een nieuw dilemma met zich mee: waar moesten de twee welpjes heen? Ze werden naar de Duitse dierentuin Magdeburg gebracht – een tijdelijke oplossing. De dierentuin wilde graag helpen maar had eigenlijk ook geen plek voor de welpjes, waardoor ze daar ook meerdere keren moesten verhuizen. Toen AAP over deze toestand hoorde, werd er direct alles op alles gezet om een veilig en stabiel thuis voor de dieren te creëren.

Eindelijk rust
Onze Spaanse opvang Primadomus werd klaargestoomd voor de twee nieuwe bewoners, waar ze na een spannende reis zijn gearriveerd. David: “Nu kunnen ze eindelijk tot rust komen. Ze hebben in hun korte leven meer van Europa gezien dan de gemiddelde wereldburger, dus dat is hard nodig.” Het was natuurlijk nog even wennen in hun nieuwe verblijf, maar dat weerhield het tweetal er niet van om al voorzichtig op onderzoek uit te gaan. Marley vanzelfsprekend voorop, en Elsa in zijn kielzog.

Internethandel
Dat zoiets vandaag de dag in een West-Europees land kan gebeuren, klinkt wellicht onwerkelijk. Toch zijn Marley en Elsa geen uitzondering, weet Van Gennep. “Talloze dieren zijn, net als deze welpjes, slachtoffer van de internethandel. Handelaren zoeken het grijze gebied op van wat wel en niet mag, en de dieren zijn hier het slachtoffer van. Dit is een perfect voorbeeld waarom AAP niet alleen dieren opvangt, maar zich ook volop inzet voor betere wet- en regelgeving. Alleen dan kan er een definitief einde gemaakt worden aan dit soort praktijken.”

Overige berichten