Koningin Sofía van Spanje beschermvrouwe van big cat-complex bij AAP

Het is een heel bijzondere dag in Primadomus, de Spaanse vestiging van AAP. Bijna onwerkelijk zelfs. Vandaag werd daar de opvang voor grote katachtigen officieel geopend, in het bijzijn van niemand minder dan Hare Majesteit Koningin Sofía van Spanje.

Sofía is een groot dierenliefhebber en zet zich al jarenlang in voor dierenrechten. Tijdens haar bezoek liet de vorstin duidelijk haar waardering voor het werk van AAP blijken en accepteerde het verzoek om beschermvrouwe van de opvang te worden. “Dat is fantastisch nieuws voor AAP. Dat Koningin Sofía op zo’n manier haar naam aan AAP verbindt, helpt ons om bewustzijn in Spanje en andere landen te creëren,” aldus AAP-directeur David van Gennep.

David overhandigt een plaquette ter herinnering aan de opening

Oprechte interesse

Koningin Sofía had het duidelijk goed naar haar zin tijdens de opening en werd bij binnenkomst met een luide brul begroet door leeuwin Savannah. Gehuld in een luchtige linnenbroek en op elegante, maar comfortabele espadrilles, stapte de 77-jarige vorstin moeiteloos over het ruige terrein van AAP Primadomus. “Het was werkelijk geweldig”, aldus Van Gennep. “De koningin toonde oprechte interesse in het werk van AAP, stelde veel vragen en gaf duidelijk te kennen ons werk heel belangrijk te vinden. Ook wilde ze graag weten wat ze zelf kon doen om te helpen.” Als beschermvrouwe speelt Sofía een belangrijke rol bij het werk van AAP. Door haar naam aan de stichting te verbinden, zet ze AAP ook buiten Nederland op de kaart. Zowel bij het grote publiek als bij andere hoogwaardigheidsbekleders. “En dat helpt ons enorm.”

"Dit overtreft onze stoutste verwachtingen”

Jane Goodall

Koningin Sofía is beschermvrouwe van de katachtigen, maar ook de primaten bij AAP Primadomus hebben een zogenaamde madrina: de legendarische antropologe Jane Goodall. Zij was niet in de gelegenheid bij de opening aanwezig te zijn, maar had wel een videoboodschap voor de aanwezigen. Een mooi moment, want de twee beschermvrouwen hebben een goede band met elkaar. Sofía was, net als de andere aanwezigen, aangenaam verrast door het filmpje “Dat Jane Goodall de tijd had genomen een filmpje voor ons te maken, is natuurlijk fantastisch”, vindt van Gennep.

Grote namen
Behalve Sofía waren er ook veel andere hoogwaardigheidsbekleders bij de opening. Zo was minister van buitenlandse zaken Pablo Saavedra aanwezig, evenals diverse vertegenwoordigers van de regering, verschillende wethouders, een afgevaardigde van CITES en de burgemeester van Villena, Fransisco Javier Esquembre Menor. Van Gennep: “Dat zij nu met eigen ogen hebben gezien dat Hare Majesteit Koningin Sofía ons werk steunt, is erg belangrijk. Deze mensen maken de regels en de volgende keer als wij aankloppen en pleiten voor verandering, zullen ze eerder geneigd zijn naar ons te luisteren. Ook in Spanje kunnen ze niet meer om AAP heen!”

Logische stap
Stichting AAP vangt al 44 jaar exotische zoogdieren op en werkt vaak als oplossingspartner samen met overheden. Het opvangen van grote katachtigen was een logische vervolgstap in het werk van AAP. “We pleiten al jaren voor een verbod op het gebruik van wilde dieren in entertainment. Steeds meer Europese landen geven hier nu gehoor aan”, vertelt AAP-directeur David van Gennep. Dat is natuurlijk goed nieuws voor deze dieren, maar dan moet er wel voldoende gespecialiseerde opvang zijn. “Met name voor leeuwen en tijgers bleek hier een groot tekort aan te zijn. Dankzij onze donateurs en de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij, kunnen wij deze dieren nu ook een nieuw leven geven. Dweilen met de kraan dicht, noemen we dat.”

Over koningin Sofía van Spanje
Koningin Sofía van Spanje is de perfecte eregast bij de opening van de nieuwe opvang. De 77-jarige vorstin heeft namelijk een lange staat van dienst als voorvechter van dierenrechten. Hoewel andere leden van het Spaanse koningshuis niet altijd even positief in het nieuws komen als het om dierenwelzijn gaat, zet Sofía zich al jaren actief in voor mens én dier. Ze is, behalve bij AAP, nauw betrokken bij verschillende goede doelen en is al jaren strikt vegetariër. Bovendien is ze dankzij haar vele fans in de ideale positie om bewustzijn over dierenwelzijn te creëren en kan zo dus een grote bijdrage leveren aan de doelstellingen van AAP.
Koningin Sofía kijkt naar de berberapen in hun buitenverblijf.

Overige berichten