ANVR stimuleert diervriendelijk reizen

Op 13 januari heeft de Nederlandse reisbranche nieuwe voorwaarden bekend gemaakt die ervoor moeten zorgen dat de uitbuiting van dieren in toerisme stopt. In samenwerking met dierenwelzijnsorganisaties WAP, het IFAW en Stichting SPOTS, heeft reisbrancheorganisatie ANVR cursussen en trainingen ontwikkeld die touroperators zich ervan bewust moeten maken hoeveel dierenleed er gepaard gaat met deze vorm van ‘’vermaak’’. Voor AAP een goed begin van het nieuwe jaar!

Wat betekenen de nieuwe voorwaarden nou eigenlijk? Allereerst wordt, met behulp van de trainingen en cursussen, geprobeerd touroperators bewuster te maken van het dierenleed dat deze schijnbare knuffelbare, snoezige diertjes ondergaan. Vele weten namelijk niet dat dit ook een kant van het verhaal is, en toeristen doen hier vaak aan mee met de beste bedoelingen; het geven van geld aan eigenaren of het dier een extra knuffel geven. Onwetendheid is dus een grote factor.

AAP is natuurlijk zeer enthousiast over deze ontwikkeling, omdat veel van onze apen een dergelijk verleden hebben. Apen zoals Linda. Zij werd als baby weggekaapt bij haar moeder, om vervolgens gedwongen met toeristen op de foto te gaan. Daarna heeft ze bijna 30 jaar eenzaam in een schuur gezeten. David van Gennep, directeur Stichting AAP: ‘’We ontfermen ons nog altijd over veel aapjes die gebruikt zijn in het toerisme. Deze dieren worden op jonge leeftijd bruut bij hun ouders weggekaapt, ‘tam’ gemaakt en in een leuk jurkje gestopt. Wanneer ze groter en sterker worden, zijn de dieren niet meer ‘bruikbaar’ en worden ze afgedankt.’’

Wij vinden de nieuwe voorwaarden een grote overwinning. Graag willen wij alle 280 touroperators die diervriendelijk toerisme stimuleren, bedanken én heel veel succes wensen!

Overige berichten