Ruim 25.000 handtekeningen overhandigd aan Eurocommissaris Vella

De boodschap is overgebracht! Gewapend met 25.737 handtekeningen tegen de illegale handel in berberapen, reisde AAP-directeur David van Gennep deze week af naar Brussel. Hier had hij een afspraak met Eurocommissaris Karmenu Vella (portefeuille Milieu, Maritieme Zaken en Visserij) en hij greep deze mogelijkheid met beide handen aan om hem de verzamelde handtekeningen te overhandigen.

David: “Commissaris Vella speelt in Europa een belangrijke rol bij het toekennen van de beschermingsstatus voor dieren. De perfecte persoon om mee om tafel te zitten dus.

Eind september startte Stichting AAP een petitie met als doel de hoogste beschermingsstatus voor berberapen te stimuleren. De berberaap is de meest in beslag genomen, levende zoogdiersoort in Europa. Veel berberapen worden als baby weggeroofd bij hun moeder komen en in de illegale handel terecht. Een duidelijk voorbeeld hiervan is Juma, het gezicht van de campagne. Maar hij is absoluut niet de enige: ieder jaar worden er honderden baby-berberaapjes uit het wild geroofd en gesmokkeld naar Europa. Na een traumatische tijd als huisdier blijkt maar weer dat apen absoluut niet geschikt zijn om in huis te houden en worden ze gedumpt.

Betere bescherming
Begin 2016 wordt er door de Europese Unie (EU) besloten of de berberaap beter beschermd zal worden. Diverse EU-landen, waaronder Nederland, staan hier positief tegenover. Het is daarom belangrijk om de druk op te voeren en de landen zo over de streep te trekken. Meer dan 25.000 mensen tekenden afgelopen maanden de petitie.

David is ontzettend trots dat zoveel mensen uit Nederland, Spanje, Engeland en vele andere landen massaal hun stem lieten horen. “Het is een duidelijk signaal dat de EU nu echt moet opkomen voor de berberapen.” Hij overhandigde Vella ook een afbeelding van Juma, opgebouwd uit foto’s van alle berberapen die wij afgelopen jaren opvingen bij AAP. “De handtekeningen en de afbeelding staan nu in zijn vergaderkamer, recht tegenover zijn stoel. Hij zal hem dus niet zo snel over het hoofd zien!”

De overhandiging van de handtekeningen.

Overige berichten