18 maart 2023: de allereerste World Serval Day

De afgelopen paar jaar is de populariteit van vooral de serval als exotisch huisdier enorm gestegen in Europa. Deze wilde katachtige, die op de uitgestrekte Afrikaanse savannes thuishoort, is heel ongeschikt als huisdier. Daarom komen ze steeds vaker in opvangcentra terecht. Ons opvangcentrum in Almere kreeg de afgelopen drie jaar ruim 100 servals aangeboden die niet langer thuis gehouden konden worden.

Gelukkig is het in Nederland vanaf volgend jaar verboden om een serval aan te schaffen, omdat het dier niet op de positieflijst van geschikte huis- en hobbydieren is geplaatst. AAP hoopt dat de EU-landen die dit nog niet gedaan hebben snel volgen.

Daarom vragen we vandaag, op de allereerste World Serval Day, aandacht voor de serval en kruisingen van servals, want alleen met wetgeving voorkomen we dat deze prachtige dieren wegkwijnen in huiskamers en in achtertuinen.
Serval Xirus werd op jonge leeftijd als huisdier gehouden. Zijn eigenaar had hem opgesloten in de badkamer en gaf hem verkeerde voeding. Hierdoor liep Xirus zulke ernstige voedingstekorten op, dat meerdere botten in zijn lichaam waren kromgegroeid. Ook bleek Xirus als kitten al een paar botbreuken te hebben gehad.

Servals Xirus en Tafkap kunnen bij onze herplaatspartner The Wildheart Sanctuary in Engeland genieten van een dierwaardig leven.

Overige berichten