Nieuw chimpanseekoppel bij AAP: Marria en Patrick

In 2017 werd de jonge chimpansee Marria naar AAP gebracht. Marria woonde 13 jaar lang in een huis van een gezin in Portugal, die haar opvoedde alsof ze een mensenkind was. Eenmaal ouder volgde een eenzame opsluiting in een donkere kelder.

Nieuw leven

Bij AAP kon ze geleidelijk wennen aan een nieuw leven als echte chimpansee. Marria had door haar opvoeding namelijk geen idee hoe ze zich moest gedragen als chimpansee. Stap voor stap hebben onze gedragsdeskundigen en dierverzorgers haar op de goede weg geholpen. Het was echter vooral de vriendelijke chimpanseeman Sony die haar leerde hoe ze chimpansee moest zijn. Sony was de eerste soortgenoot waar Marria mee kennis maakte bij AAP.
Sony en Marria
Sony (rechts) met Marria (links) bij AAP.
In 2021 volgde een nieuwe stap in het leven van Marria. Voor het eerst maakte ze kennis met meerdere soortgenoten en kwam terecht in de groep van Julio. In dit filmpje is te zien hoe dat is gegaan.

Samen met Patrick

In de loop van 2022 werd mannetje Patrick naar ons opvangcentrum in Nederland gebracht. Patrick was leider van een groep in het opvangcentrum van AAP in Spanje, maar had na het overlijden van zijn moeder Anna duidelijk behoefte aan een nieuwe omgeving. En dus werd hij weer naar onze locatie in Almere gebracht, waar hij ruim 20 jaar geleden als piepjong dier met moeder Anna terecht kwam.

Patrick zat alleen. Marria, die toen nog met meerdere chimpansees in Julio’s groep samenleefde, toonde positief gedrag naar Patrick toe wanneer ze hem door het raam zag zitten. Omdat Patrick wel een maatje kon gebruiken, is besloten de introductie te starten. En met succes! Marria en Patrick, die allebei een sociaal verleden hadden, waren snel bij elkaar.

In het filmpje hieronder legt dierverzorger Marlotte uit hoe de twee zijn samengekomen. Ook zie je hoe Marria en Patrick met veel energie samenspelen!

Overige berichten