Common marmosets

AAP naar Brussel met oproep voor EU positieflijst

Steeds meer Europese landen erkennen dat het bezit van exotische huisdieren forse risico’s kent. Niet alleen omdat het vaak mis gaat qua dierenwelzijn, maar ook vanwege de gezondheids- en veiligheidsrisico’s voor mensen. Daarnaast vormt de grootschalige handel in exotische dieren een gevaar voor zowel de biodiversiteit als de bescherming van soorten in het wild. Daarom kiezen meer en meer landen ervoor om de handel in exotische dieren te reguleren door middel van een positieflijst.

Omdat de risico’s overal in Europa spelen, vindt AAP het tijd om dit instrument ook op EU-niveau in te zetten. Zo kunnen we het leed van exotische huisdieren in heel Europa stoppen. Daarom presenteren we donderdag 23 maart in Brussel samen met Eurogroup for Animals een rapport over de mogelijkheden van een Europese positieflijst.

Kijk donderdag 23 maart 2023 vanaf 10:30 live mee!

De positieflijst als middel tegen dierenleed

Met een positieflijst loop je niet meer achter de feiten aan, maar beoordeel je preventief alle diersoorten op geschiktheid als huisdier. Staat een soort niet op de lijst, dan mag die niet gehouden worden door particulieren. De ervaring in landen met zo’n lijst leert dat dit instrument de ongebreidelde groei van het aantal exotische huisdieren remt. Dat is hard nodig, want deze trend is overal in Europa zichtbaar met alle dierenleed en ongelukken van dien. In de EU worden inmiddels miljoenen dieren van duizenden verschillende soorten gehouden. Toezicht en handhaving van welzijnswetgeving is vaak onbegonnen werk.

Daarom wil AAP dat er naast landelijke positieflijsten ook een Europese lijst komt van toegestane huis- en hobbydieren. Zo’n EU-brede positieflijst biedt de mogelijkheid aan landen die nog geen dierenwelzijnswetgeving hebben om handel en bezit van gevaarlijke of kwetsbare diersoorten direct aan te pakken.

Presentatie van het rapport in Brussel:

Doel van het evenement in Brussel is om de Europese Commissie zover te krijgen dat er snel een haalbaarheids- en impactstudie wordt gedaan naar de mogelijkheden om een Europese positieflijst in te voeren.

AAP directeur David van Gennep, een van de sprekers tijdens het event:

"Het zal een langdurig proces worden, maar we geven niet op voordat we het leed van deze miljoenen dieren hebben beëindigd. Tot voor kort was het ondenkbaar dat landen die een spil zijn in de internationale dierenhandel zouden optreden tegen de ellendige gevolgen van die handel. Toch hebben vorig jaar Frankrijk en Italië, en onlangs ook Spanje, ingestemd met een nationale positieflijst. Als het daar lukt om het verschil te maken voor zoveel dieren, dan moet het in heel Europa lukken!"

Overige berichten